Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/02/2003

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου και αντιπροσωπείας της Ομάδας Οικολόγων που θα προσχωρήσουν στον ΣΥΝ

Συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του Συνασπισμού αντιπροσωπεία στελεχών της Ομάδας Οικολόγων που θα προσχωρήσουν στον ΣΥΝ, την οποία αποτελούσαν οι Ν.Καίσαρης, Γ.Σακιώτης, Ευθ.Παπαδημητρίου, Σ.Κουρουζίδης, Λ.Λουλούδης, Π.Μπάκα, με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, από τους Ν.Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Στ.Πιτσιόρλα, Θ.Μαργαρίτη, Χρ.Παπαδόπουλο και Αλ.Φλαμπουράρη.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, ξεχωριστή ενθάρρυνση για τον Συνασπισμό δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, που έχουν μία διακριτή, συνετή και κοινωνικά αναγνωρισμένη συμβολή στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου να επιλέγουν τον Συνασπισμό ως έναν χώρο μέσα από τον οποίον θέλουν να συνεχίσουν την ενεργητική τους προσπάθεια για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στην κοινωνία μας.

Είναι μια συγκυρία κρίσιμη, σύνθετη. Ο Συνασπισμός θέλει να είναι ο χώρος συνάντησης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας, ακριβώς γιατί σήμερα στο κοινωνικό πεδίο, το πεδίο της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος και στο πεδίο της λειτουργίας των κρατικών και κυβερνητικών θεσμών του πολιτικού μας συστήματος διαμορφώνεται η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Αμφισβητούνται σήμερα, στην Ελλάδα του 2003 και το μοντέλο ανάπτυξης που έχει κυριαρχήσει, το μοντέλο διαχείρισης των πόρων που έχει επιβληθεί και το μοντέλο διακυβέρνησης και λήψης των αποφάσεων, ακριβώς γιατί στο όνομα των πελατειακών σχέσεων, στο όνομα του εκλογικού οφέλους γίνονται πελατειακές σχέσεις με την εμπορευματοποίηση όλων των δημοσίων και των συλλογικών αγαθών. Κι αν κάτι έχει κακοπάθει σ΄ αυτόν τον τόπο από τις κυρίαρχες πολιτικές που δεσπόζουν είναι η κοινωνία μας που βλέπει να μην έχει συνοχή και το περιβάλλον που βλέπει κι αυτό να αποτελεί αντικείμενο καταστροφικών πολιτικών παρεμβάσεων.

Για μας, η συμμετοχή, η συνεργασία, η συντροφική δράση με τα στελέχη του Οικολογικού χώρου που σήμερα βρίσκονται εδώ είναι μία δυνατότητα ενίσχυσης, ανανέωσης και ριζοσπαστικοποίησης. Και μ΄ αυτή την έννοια είναι μια από τις καλές στιγμές και για την πολιτική μας και για την προοπτική μας

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα αλλάξει η ονομασία του κόμματος;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πορεία μας προς το Προγραμματικό Συνέδριο είναι καθορισμένη. Δεν έχει τεθεί θέμα. ΄Ότι θέμα είναι να τεθεί θα το θέσουμε με τους εσωτερικούς, εσωκομματικούς τρόπους του συλλογικού διαλόγου, χωρίς αντιπαραθέσεις και χωρίς προβλήματα.
Δεν μας απασχολούν οι ετικέτες. Μας απασχολεί η ουσία της πολιτικής. Κι εμείς θέλουμε η ουσία της πολιτικής του Συνασπισμού να προσδιορίζεται και από την οικολογική της διάσταση.

Επισυνάπτεται η δήλωση των στελεχών του Οικολογικού Χώρου

Μαζί στο ΣΥΝασπισμό
για να χτίσουμε την ελληνική Πράσινη Αριστερά

Η Ελλάδα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα είναι μια χώρα οικολογικής ασυδοσίας, κοινωνικής αποδιάρθρωσης και αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, της οποίας το παρόν και το μέλλον διαρκώς υπονομεύονται από την ευρεία κοινωνική συναίνεση που σχηματίζεται προς εξυπηρέτηση των μεγάλων και μικρών πελατειακών συμφερόντων, που κατά κανόνα έχουν αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα. Η καθημερινότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία το 2003 είναι εκείνη της πρόταξης των αναγκών της οικονομίας και ιδιαίτερα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιχειρείται να καλυφθούν με την εκποίηση της κρατικής περιουσίας, περιλαμβανομένων και χώρων που έχουν άμεση ανάγκη προστασίας, όπως οι παραλίες και τα δάση. Επίσης, οι ανάγκες μεγέθυνσης των οικονομικών δεικτών στην κατεύθυνση της οικονομικής σύγκλισης με τους εταίρους της Ε.Ε. επιχειρείται να καλυφθούν με την καταστρατήγηση ακόμα και των θεσπισμένων υποχρεώσεων προστασίας του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Ε.Ε., ενώ οι ανάγκες που δημιούργησε η προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004 επιχειρείται να καλυφθούν με την καταστροφή των ελεύθερων χώρων που απέμειναν και με την ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων και ανθρώπων στην Αττική.

Όλα αυτά, και με δεδομένο το μεγάλο κενό της εκπροσώπησης των οικολογικών ιδεών στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουν την ομφαλοσκόπηση και την περιθωριοποίηση του οικολογικού κινήματος στη χώρα. Για αυτό, μετά από σταθερή και γόνιμη συνεργασία με το Συνασπισμό, οι οικολόγοι που συνεργαζόμαστε μαζί του από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αναζητώντας τη σύνθεση της αριστεράς με την οικολογία, μαζί με οικολόγους - μέλη του Συνασπισμού αλλά και νέα πρόσωπα από τον εκτός Συνασπισμού οικολογικό χώρο, με τους οποίους συναντηθήκαμε στη διάρκεια αυτής της τριετίας σε κοινούς αγώνες και προβληματισμούς για το μέλλον της οικολογίας και της αριστεράς στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Πράσινη Αριστερά, έναν χώρο συνάντησης και παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα στο πλαίσιο του Συνασπισμού, ένα νέο διακριτό ιδεολογικό ρεύμα που στρατηγικά στοχεύει στην οικολογικοποίηση του ΣΥΝ, μέσα από την προοπτική της οικολογικής αριστεράς. Εκφράζουμε τη βούλησή μας να δουλέψουμε για τη σαφή δήλωση του πράσινου αριστερού χαρακτήρα στον τίτλο του, αλλά και -κυρίως- για την υιοθέτηση σημαντικών οικολογικών αρχών και ιδεών στις καταστατικές και προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Η πολιτική οικολογία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν είναι άχρωμη αλλά ένα διακριτό πολιτικό ρεύμα με έντονη παρουσία. Δεν είναι ενιαία, άλλοτε έχει λόγο ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό των κατεστημένων πολιτικών και των τρεχουσών συμπεριφορών και άλλοτε λόγο διαχειριστικό. Η Πράσινη Αριστερά ανήκει στο ρεύμα της ριζοσπαστικής οικολογίας και μέσα από την έκφραση της στον ΣΥΝ θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός μόνιμου δεσμού με τη Νέα Αριστερά των κινημάτων, προωθώντας τις ιδέες του αντίστοιχου ρεύματος της Πράσινης Αριστεράς που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη.

Η αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων μέσα από το πρίσμα της επιστήμης και της αριστερής οπτικής, χωρίς συμβιβασμούς με κατεστημένα συμφέροντα, η υιοθέτηση συμμετοχικών και δημοκρατικών μεθόδων εσωτερικής οργάνωσης, η επίμονή μας στην διαφάνεια του πολιτικού βίου, η αντίθεσή μας στην διαφθορά που καλλιεργούν στο οικολογικό κίνημα οι κυβερνήσεις, θα είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές μας. Σύμμαχοί μας θα είναι οι ευαίσθητοι πολίτες, οι τοπικές οικολογικές κινήσεις, τις οποίες θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο, οι φορείς των πολιτών που αγωνίζονται για προστασία και λογική διαχείριση της φύσης, οι διεθνείς οικολογικές και περιβαλλοντικές κινήσεις.

Ξεκινάμε με αισιοδοξία από τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας με το Συνασπισμό, που έδωσε ισχυρότερη φωνή στο οικολογικό κίνημα στη βουλή και στήριξε τη δράση των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων. Και καλούμε να συνδεθούν μαζί μας είτε ως μέλη του Συνασπισμού είτε ως συμμέτοχοι της Πράσινης Αριστεράς, όλους τους φίλους που έχουν δουλέψει στο οικολογικό κίνημα, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΝ και να δυναμώσουμε τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, να δώσουμε το παρόν στους αγώνες για την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία και συνεννόηση, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσδοκούμε έναν άλλο, καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο που είναι εφικτός.

Ας γίνει η πράσινη αριστερά η μεγάλη πολιτική πρόκληση στις αρχές του 21ου αιώνα.

Την πρωτοβουλία για την Πράσινη Αριστερά αναλαμβάνουν οι:

Ηλίας Αποστολίδης, Χρυσάφω Αρβανίτη, Γεράσιμος Βανδώρος, Λιάνα Γαβριλάκη, Σμάρω Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Γιατρά, Φάνη Δημητρακούδη, Δημήτρης Ευταξιόπουλος, Νίκος Καίσαρης, Ρούλα Καλαρά, Βάσω Κανελλοπούλου, Ρίτα Καραβασίλη, Λεωνίδας Καρδαράς, Ξένια Κατεχάκη, Σάκης Κουρουζίδης, Αλέξανδρος Κωτούλας, Λεωνίδας Λουλούδης, Στράτος Μόρφης, Πόπη Μπάκα, Στέφανος Ξενάριος, Γιάννης Παντής, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαθανασίου, Δέσποινα Παρασκευαϊδου, Ανθή Πατραμάνη, Μιχάλης Προμπονάς, Γιάννης Σακιώτης, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Γιώργος Στάμου, Δημήτρης Στέφωσης, Καλλίστη Τέγου, Τάσος Χοβαρδάς

To Γραφείο Τύπου