Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/02/2003

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Κόλιν Αρτσερ, Γ.Γ. του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, κ. Κόλιν Αρτσερ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις;

Κ.ΑΡΤΣΕΡ: Είναι πολύ ωραίο να ερχόμαστε στην Αθήνα. Ο ελληνικός λαός ξέρει για τον πόλεμο, έχει υποφέρει πολύ από τον πόλεμο ήδη. Και ξέρουμε όταν υπάρχει απειλή πολέμου μπορούμε να βασιστούμε στον ελληνικό λαό για την αντίθεση στον πόλεμο, ώστε αυτή η αντίθεση να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρή και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καταπληκτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού εναντίον του πολέμου.
Υπάρχει μαζική κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή για να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σ' αυτό τον πόλεμο.
Στις 15 του Φλεβάρη σε τουλάχιστον 40 πρωτεύουσες του κόσμου θα υπάρξουν μεγάλες κινητοποιήσεις αντιπολεμικές και σε περίπου 100 πόλεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι χωρίς προηγούμενο γιατί ποτέ δεν υπήρχε ένα τόσο μεγάλο κίνημα πριν ξεσπάσει ένας πόλεμος. 'Όχι αφού ξεσπάσει, αλλά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
Γι αυτό το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης υποστηρίζει ολόθερμα τη διαδήλωση που θα γίνει κι εδώ στην Αθήνα, στην πλ. Συντάγματος στις 15 Φεβρουαρίου, και ελπίζεί ότι θα υπάρξει ενωτική υποστήριξη σ' αυτή τη διαδήλωση.
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να σας ανακοινώσω είναι ότι τον Οκτώβριο, 22-25 Οκτωβρίου θα γίνει μια Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης εδώ στην Αθήνα με θέμα την ανθρώπινη ασφάλεια, τον ρόλο του ΟΗΕ, την Ολυμπιακή εκεχειρία και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτό που είπα ήδη δηλαδή ότι το γενικό θέμα θα είναι η ανθρώπινη ασφάλεια, με δύο υποθέματα: Τον ρόλο του ΟΗΕ, την Ολυμπιακή εκεχειρία και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
Ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό αγωνιστών της ειρήνης απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Νομπελίστες της ειρήνης.
Και θα τελειώσουμε την Παγκόσμια Διάσκεψη με μία εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία, με μία έκκληση για την ειρήνη από την αρχαία πόλη της Ολυμπίας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη ως ανθρώπινο δικαίωμα για τη ζωή όλου του πλανήτη. Ο πόλεμος στρέφεται εναντίον της ανθρωπότητας, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Σήμερα διαμορφώνεται σ' όλο τον κόσμο μια οικουμενική συνείδηση εναντίον του πολέμου. 'Οπου γης οι πολίτες όλων των λαών και των κοινωνιών αρνούνται τον πόλεμο. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι κυβερνήτες του κόσμου, πρέπει να το ακούσουν ο κ. Μπους και ο κ. Μπλερ.
Στον κ. Μπους και στον κ. Μπλερ, που ετοιμάζουν έναν ακόμα επιθετικό πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, οι λαοί όλοι του κόσμου λένε ότι θα παλέψουνε για την ειρήνη. Γιατί το μέλλον του κόσμου περνάει από το δρόμο της ειρήνης.
Το Διεθνές Γραφείο για την Ειρήνη κάνει έναν αγώνα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών. Η παρέμβαση των πολιτών και των κοινωνιών είναι αποφασιστικής σημασίας. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ορισμένοι κυβερνήτες της Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως ανδρείκελα του κ. Μπους, ως εξαρτήματα ενός πολεμοχαρούς Ατλαντισμού.
Είναι ανάγκη και η ελληνική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί έντονα. Η επιστολή των 8 Ευρωπαίων κυβερνητών είναι δήλωση υποταγής στις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι οφείλει να το θεωρήσει μέγιστο πρόβλημα για την προοπτική της Ευρώπης και για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών,
Ο Συνασπισμός θα μετάσχει με όλες του τις δυνάμεις στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης Φεβρουαρίου. Καλούμε όλους τους 'Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες να δηλώσουν την παρουσία τους εκεί με αγωνιστική συμμετοχή, ξέροντας ότι υπερασπίζονται το μέλλον της ανθρωπότητας. Το μέλλον της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Το μέλλον της ειρήνης. Το μέλλον όλων εκείνων οι οποίοι θέλουν να ζήσουν έναν διαφορετικό κόσμο, με ανθρώπινη ανάπτυξη, με δικαιώματα για όλους, με δημοκρατία για όλους, χωρίς τους εφιάλτες των πολέμων.
Με ιδιαίτερα χαρά, επίσης, ο Συνασπισμός θα πάρει μέρος, οργανικό μέρος, στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Γραφείου Ειρήνης που θα γίνει τον Οκτώβριο εδώ στην Ελλάδα.
Η λογική που θέλει να προωθήσει προληπτικούς πολέμους και μονομερείς επιθέσεις εναντίον λαών και χωρών του κόσμου είναι λογική που οδηγεί τον κόσμο στον εφιάλτη ενός διαρκούς πολέμου. Και κάτι τέτοιο οι πολίτες και οι κοινωνίες, οι λαοί αλλά και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι ένα εφιαλτικό μέλλον για τον κόσμο.

To Γραφείο Τύπου