Skip to main content.
19/10/2010

Περιφερειακή παράταξη ΑΝεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά (ΑΝ.Α.Σ.Α): Προγραμματική Διακήρυξη

                                                             Η  ΑΝεξάρτητη  Αυτοδιοικητική  Συνεργασία

                                                             Αρχών  για  τα  Ιόνια Νησιά  (ΑΝ.Α.Σ.Α), είναι

                                                             καρπός   μιας   συλλογικής   προσπάθειας   που

                                                             κατέληξε  στη συνεργασία  ΣΥΡΙΖΑ,  Οικολόγων           

                                                             Πράσινων,  σοσιαλιστών,  ανένταχτων  πολιτών

                                                             και  συλλογικοτήτων.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είναι ο μόνος  συνδυασμός συνεργασίας. Και δυστυχώς για τους άλλους συνδυασμούς αλλά κυρίως δυστυχώς για τους πολίτες και τον τόπο, αυτοί που είναι μονοκομματικοί προεκλογικά φέρονται και στενοκομματικά στην μετεκλογική περίοδο.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Περιφέρειας των Ιόνιων Νησιών στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ως μια δυναμική προοπτική. Με την εκλογική της ενίσχυση μπορεί να αποβεί χρήσιμη και ουσιαστική στον αγώνα για την υπεράσπιση - προώθηση των λαϊκών δικαιωμάτων και για την δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης που θα λειτουργούν ως ομπρέλα προστασίας των αδύναμων πολιτών απέναντι στην σημερινή κρίση. 

Στην ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά καλούνται να συσπειρωθούν όλες και όλοι που αντιλαμβάνονται ότι :

•    Στη  θέση του «Καλλικράτη»  που πρέπει  να καταργηθεί, χρειάζεται  επειγόντως μια νέα μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να μετατραπεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικό φιλολαϊκό θεσμό. Να καθιερωθεί η απλή αναλογική και να μετατραπεί το Περιφερειακό Συμβούλιο από απλό θεατή σε κυρίαρχο όργανο άσκησης περιφερειακής πολιτικής με τον πολίτη των Ιονίων Νησιών στο κέντρο της προσοχής του. Με την καθιέρωση «τοπικού συμβουλίου» σε επίπεδο νομού που θα αντικαταστήσει την μονοπρόσωπη εξουσία του αντιπεριφερειάρχη. Με ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση και με εξασφαλισμένους  πόρους.

•    Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερασπιστεί τους πολίτες απέναντι στις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών της «τρόικας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ)  και να μην μετατραπεί σε όχημα για υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της.

•    Είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση μιας σύγχρονης δυναμικής νησιωτικής πολιτικής στα Ιόνια Νησιά, ώστε να πάψουν να αποτελούν απλά μια ιστορική και γεωγραφική ενότητα και να αποκτήσουν πλέον συνεκτικά περιφερειακά στοιχεία.

•    Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης ενδοπεριφερειακής και διαπεριφερειακής συγκοινωνιακής σύνδεσης, στα πλαίσια του αναπτυξιακού δυτικού άξονα βορρά-νότου.

•    Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» για την επικοινωνία των Νησιών μας με  την ηπειρωτική  Ελλάδα καθώς και η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατʼ αναλογία με τα ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου.

•    Απαιτείται η επεξεργασία προγράμματος ισόρροπης ανάπτυξης των Ιονίων Νησιών με ιδιαίτερη  προσέγγιση  στο αναπτυξιακό μοντέλο των μικρών δήμων και των πολύ μικρών νησιών.

•    Η αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά από ποσοτική και ποιοτική άποψη και να εξασφαλιστεί σταθερή σύνδεση με την τουριστική οικονομία, έτσι ώστε να συναποτελούν  τη ναυαρχίδα της περιφερειακής μας οικονομίας. Από την συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία να περάσουμε στη βιολογική σε συνδυασμό  με την βαθμιαία ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού.

•    Η εκπόνηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των περιφερειακών οργάνων.

•    Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, να συμβάλ-λουν στην κοινωνικοποίηση της γνώσης και την χρήση της επιστήμης προς όφελος των πολιτών.

•    Η πολύ πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά πρέπει να διασωθεί, αναδειχθεί και προβληθεί σʼ όλο τον κόσμο, σαν το σήμα κατατεθέν της ΠΙΝ. Νέες μορφές και δράσεις που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική ενότητα και την ιστορική συνέχεια των Ιονίων πρέπει να προωθηθούν.

•    Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα Ιόνια Νησιά χρειάζεται να μελετηθεί από την αρχή, ενώ ανάλογες πρακτικές  απαιτούνται στα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική χρήσεων γης για όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

•    Οι δομές του ΕΣΥ χρειάζονται γενναία στήριξη σε έμψυχο υλικό, οικονομικούς πόρους και κτιριακή υποδομή.

•    Η ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στα βασικά καθήκοντα της αιρετής περιφερειακής αρχής και ανοικτά ζητήματα αποτελούν τα υπάρχοντα  χερσαία και θαλάσσια «εθνικά πάρκα», καθώς και ο μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών (συνθήκη Ramsar, Natura 2000) στα Ιόνια Νησιά.

•    Η απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με την αποφασιστική  συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω και άτυπα από 1.1.2011 στις διαδικασίες κατανομής των πιστώσεων, θα συμβάλλει στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων σε αναγκαία έργα υποδομής καθώς και στην διαφάνεια της διαχείρισης τους.

Τέλος στο ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης, πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και η δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής σε επιλογές που αφορούν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Στοχεύουμε στο πέρασμα:

από το μαζικό τουρισμό στον ποιοτικό και οικολογικό τουρισμό

από τον αποκλεισμό και την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, στην κοινωνία της πλήρους δραστηριότητας. Εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ένταξης των οικονομικών μεταναστών

από την χημεία στην πράσινη χημεία

από την εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην προώθηση τοπικών και οικολογικών υλικών.

Διακηρύσσουμε, τέλος, πως όλες μας οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες θα αξιοποιούν την εμπειρία και την αγωνιστική διάθεση όλων των τοπικών κινήσεων, οργανώσεων, ομάδων πολιτών κάθε συλλογικότητας ή και απλού πολίτη που θα θελήσει να μας βοηθήσει, να περπατήσει μαζί μας σʼ αυτή την νέα δύσκολη αλλά και όπως φαίνεται συναρπαστική πορεία της αιρετής Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών.

ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΑΝ.Α.Σ.Α.

για να αναπνεύσουν ελεύθερα οι πολίτες των Ιονίων Νησιών.