Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/02/2003

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Ιράκ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Ν. Χουντής, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος συναντήθηκαν σήμερα με τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Ιράκ, κ. Φαρούκ Αλ Φιτιάν.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ημέρες είναι κρίσιμες για όλη την ανθρωπότητα καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουν το έγκλημα το οποίο σχεδιάζεται με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, που στρέφεται εναντίον όλης της ανθρωπότητας.
Είναι ανάγκη όλοι οι λαοί με όλους τους τρόπους να υπερασπιστούν την ειρήνη, να αντιταχθούν στον πόλεμο. Ο αγώνας για την ειρήνη αποτελεί υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή όλων των πολιτών του κόσμου.
Θέλω να σημειώσω ότι με έκπληξη διαβάζω τις δηλώσεις του ΄Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών από το Αμμάν. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάθε τι, να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες αλλά προς μια και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Την αποτροπή του πολέμου.
Λυπάμαι, γιατί ο τόνος αυτών των δηλώσεων ενισχύει την υποκριτική ρητορική των ΗΠΑ.
΄Ολος ο κόσμος ξέρει ότι αυτός ο πόλεμος ετοιμάζεται για τα πετρέλαια. Είναι ένας πόλεμος σκοπιμότητας. Είναι ένας πόλεμος συμφερόντων. Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει κάθε τι για να αποτρέψει τον πόλεμο. Να αξιοποιήσει την Προεδρία της ώστε ομόφωνα η Ε.Ε. να πει όχι στον πόλεμο και να αποφύγει κάθε ενέργεια η οποία εκθέτει τη χώρα μας.

κ.Φ.ΦΙΤΙΑΝ: Ηρθα να ανταλλάξουμε απόψεις με τον κ. Πρόεδρο. Και όπως είπε ο Πρόεδρος, οι συνθήκες αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολες. Και όπως βλέπουμε οι Αμερικάνοι έχουν μαζευτεί μέσα στον Κόλπο, παρά όλες τις προσπάθειες που έκανε το Ιράκ, παρά όλες τις δυσκολίες που έχει την απόφαση του ΟΗΕ το 1441, το Ιράκ δέχτηκε αυτή την απόφαση, άνοιξε όλες τις πόρτες για τους Επιθεωρητές, έφτασαν μέχρι το γραφείο του Προέδρου, μέχρι το δωμάτιο που κοιμάται. Αλλά οι Αμερικάνοι μέχρι τώρα συνεχίζουν απειλές και θέλουν να κάνουν αυτό τον πόλεμο. Ο στόχος τους είναι να βάλουν τα χέρια τους στο πετρέλαιο και να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Αυτό το βλέπουμε σήμερα άδικο και δεν πρέπει να είναι. Και γι αυτό ζητάμε την βοήθεια από όλα τα κόμματα, από όλες τις οργανώσεις. Και πιστεύουμε ότι η 15η Φεβρουαρίου θα είναι μια μεγάλη φωνή και από την Ευρώπη και από όλα τα κράτη και τις χώρες να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σημαντική η απόφαση που πήρε το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών να υπάρχουν παρουσίες από αντιπροσωπείες κοινοβουλίων των χωρών του κόσμου, που θα λειτουργούν ως ανθρώπινη ασπίδα στη Βαγδάτη, για να αποτρέψουν τον πόλεμο που θα εξολοθρέψει αμάχους και θα σπείρει την καταστροφή σε έναν ολόκληρο λαό αλλά και στη γύρω περιοχή.
Με τον Επιτετραμμένο του Ιράκ συζητήσαμε προηγουμένως και το ενδεχόμενο και ο ΣΥΝ να πάρει πρωτοβουλία για την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από τη Βουλή των Ελλήνων στη Βαγδάτη. ΄Ηδη, όπως ξέρετε, υπάρχει αντιπροσωπεία εκεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Νομίζουμε ότι όλοι οι λαοί του κόσμου στις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να διατρανώσουν την οικουμενική συνείδηση εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

To Γραφείο Τύπου