Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2010

Σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής δήλωση:

Ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ανέργους που παράγει σωρηδόν η πολιτική του, πρόσφερε  σήμερα νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ανεργία είναι υποκριτικό, γιατί οι κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου που συνυπέγραψε και εφαρμόζει, δηλαδή η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι δημιουργούν στρατιές ανέργων.

Τα δάκρυά του για τους ανέργους είναι κροκοδείλια, γιατί με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Τα προγράμματα που εξάγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, απλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους μεταξύ τους και εξασφαλίζουν φτηνή και εργατική δύναμη στο κεφάλαιο.

Τα περισσότερα από αυτά προγράμματα δεν είναι νέα ούτε στηρίζονται με νέους δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους. Είτε είναι τρέχοντα είτε εγκεκριμένα και καθυστερημένα το τελευταίο δεκάμηνο για γραφειοκρατικούς λόγους, που συγκεντρώθηκαν να εξαγγελθούν όλα μαζί για λόγους εντυπώσεων.

Δεν ωφελούνται ουσιαστικά από αυτά οι άνεργοι, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες δίνονται ως νέα δώρα από χρήματα του ΟΑΕΔ ή από κοινοτικούς πόρους οι επιδοτήσεις του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και άλλες χαριστικές χρηματοδοτήσεις για να διασώσουν ή να δημιουργήσουν επισφαλείς θέσεις εργασίας που θα εξαερωθούν μετά τη λήξη του χρόνου της επιδότησής τους.

Ταυτόχρονα η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ανοίγει το δρόμο για μείωσή τους στο άμεσο μέλλον με τραγικές συνέπειες για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών της.

Επειδή όσο ισχύει το μνημόνιο τόσο θα αυξάνει και η ανεργία στη χώρα μας, η λύση βρίσκεται στην αποδέσμευση απʼ αυτό και στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Έτσι μόνο μπορούν να εξοικονομούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την πραγματική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να πουλάει στους ανέργους φύκια ως μεταξωτές κορδέλες και να κάνει τον τροχονόμο στις απολύσεις. Πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα παρεμπόδισης τους, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων.   

To Γραφείο Τύπου