Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας

Οι ηγέτες της ΕΕ εμμένουν σε μια στρατηγική που έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζώνη του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως. Με πρόσχημα τους αυθαίρετους «κανόνες» για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που ορίζει το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συμπιέζουν τα λαϊκά εισοδήματα, αποψιλώνουν το κοινωνικό κράτος, διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα, ξεπουλάνε τα δημόσια αγαθά. Ταυτόχρονα εξακολουθούν να μειώνουν τη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών και των ψηλών εισοδημάτων, προστατεύουν τους έχοντες και κατέχοντες. Επιλέγουν δηλαδή μια ελεγχόμενη και ταξικά προσανατολισμένη «υστέρηση εσόδων», προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες περικοπές του μισθού και του κοινωνικού μισθού.

Την απάντηση στις πολιτικές αυτές δείχνει σήμερα η γαλλική κοινωνία: Μόνο η γενίκευση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μπορεί να τους φράξει το δρόμο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί να επιβάλει την ανατροπή των σημερινών πολιτικών και την απαξίωση των δυνάμεων που τις υποστηρίζουν. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πορεία συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του κοινωνικού συμβολαίου, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος και του χρέους σε όλη την Ευρώπη, που θα κατοχυρώνει τους όρους ζωής και τα συμφέροντα της  μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

To Γραφείο Τύπου