Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2005

Νέα μακρόχρονη εξουθενωτική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης εγκαινιάζει, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μια νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής μονομερούς λιτότητας για μισθούς και συντάξεις.

Οι αυξήσεις αυτές συνολικά και ειδικότερα στο ΕΚΑΣ και στις αγροτικές συντάξεις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ σε μια περίοδο καλπάζουσας ακρίβειας, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία δεν αποτυπώνεται στον επίπλαστο επίσημο τιμάριθμο, θα οδηγήσουν σε νέα σημαντική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν όχι μόνο υπολείπονται σημαντικά του πραγματικού και όχι του εικονικού τιμαρίθμου που διαμορφώνει η ΕΣΥΕ, αλλά και ως συνήθως οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν απολύτως τίποτα από την αύξηση της παραγωγικότητας στην ελληνική οικονομία και το δημόσιο, με αποτέλεσμα τη συνεχή διεύρυνση των ήδη πελώριων κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση την ώρα που θυμάται τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να επιβάλλει σκληρή μονομερή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, τα ξεχνάει όταν θεσπίζει μέτρα δραστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα πρωτοφανή κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρόταση του για την αύξηση σε δύο χρόνια του κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, την αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

To Γραφείο Τύπου