Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/02/2003

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού

Στο σπίτι τωνκρεμασμένων δεν μιλάνει για σκοινί!

Με έκπληξη χτες διαπιστώσαμε ότι η ηγεσία της Κ.Ν.Ε., αφού προσπάθησε έντεχνα να οδηγήσει σε αδιέξοδο το κοινό κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών για δράσεις της ελληνικής νεολαίας ενάντια στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, έσπευσε να καταγγείλει την Νεολαία Συνασπισμού ότι "τορπιλίζει την κοινή προσπάθεια". Αναρωτιόμαστε γιατί τέτοια αγωνία να επιρρίψουν τις ευθύνες που όλη η κοινωνία πια γνωρίζει ότι τους ανήκουν, στην Νεολαία Συνασπισμού;

Προφανώς δεν είναι οι ενοχές που διακατέχουν την ηγεσία της Κ.Ν.Ε., αλλά η ανάγκη να εξηγήσουν στα ίδια τους τα μέλη, πώς είναι δυνατόν τα προηγούμενα χρόνια να συμμετέχουν σε κοινά συλλαλητήρια και πορείες, με όλες τις πολιτικές νεολαίες του τόπου (στον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, στην περίπτωση του Οτσαλάν, στα συλλαλητήρια για την Παλαιστίνη) και σήμερα να αρνούνται τις κοινές δράσεις ενάντια στον πόλεμο.

Προς αποκατάσταση, όμως, της αλήθειας έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α) Το παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνεται στο Σύνταγμα το Σάββατο στις 15 Φλεβάρη στις 12:30, στα πλαίσια του διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στον πόλεμο (που αποφασίστηκε στην Φλωρεντία στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ) δεν διοργανώνεται από τον Συνασπισμό, αλλά από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, την ΟΛΜΕ, την ΣΦΕΑ, τις Ενώσεις Παλαιστινίων, το Ε.Κ.Φ, τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, δεκάδες κινήσεις ειρήνης και Μ.Κ.Ο και όλες τις πολιτικές νεολαίες(πλην της ΚΝΕ), οι οποίες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για συνδιοργάνωση του συλλαλητηρίου, την Δευτέρα 27/1.

Β) Η προσπάθεια να συγκληθεί νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών νεολαιών προκειμένου να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φορέων, αλλά και να συντονίσουν ευρύτερες δράσεις ενάντια στον πόλεμο σε σχολεία και σχολές στις 14 Φλεβάρη έγινε μετά από πρόταση της Νεολαίας Συνασπισμού, που αποδέχτηκαν οι παριστάμενες στη σύσκεψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, νεολαιίστικες οργανώσεις. Ο σκοπός της πρότασης ήταν προφανώς να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες συνεννόησης και με την ΚΝΕ, που δεν ήταν παρούσα, μιας και απ' ότι φαίνεται το τελευταίο διάστημα δεν αναγνωρίζει τα θεσμικά όργανα του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ) και αποφεύγει να ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις που τις αποστέλλουν.

Γ) Στις συναντήσεις των πολιτικών νεολαιών (την Παρασκευή 28/1 και την Δευτέρα 3/2) η ΚΝΕ αρχικά επέμενε να μην αναγνωρίζει το παλλαϊκό συλλαλητήριο του Συντάγματος (και άρα τους δεκάδες φορείς που το συγκαλούν) δηλώνοντας ότι πρόκειται για "καπέλο του Φόρουμ" και προέβαλλε το αίτημα όλες οι παριστάμενες οργανώσεις να ακυρώσουν την συμμετοχή τους σε αυτό και να καλέσουν την ελληνική νεολαία στα προπύλαια στο "ταξικό" και "πραγματικά αντιιμπεριαλιστικό� συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ. Αφού συνάντησε καθολική αντίθεση στο παραπάνω αίτημα, αναδιπλώθηκε προτείνοντας κάλεσμα σε διαφορετικά συλλαλητήρια.

Είναι προφανές ότι η σεχταριστική και διασπαστική στρατηγική της ηγεσίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ιδίως ο φόβος απέναντι στην ανάπτυξη των νέων κοινωνικών κινημάτων, τους έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς παλινωδίες και τακτικισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν άλλοθι για την αντιενωτική τους τακτική που τους εκθέτει στην συνείδηση όλων των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Παλινωδίες που οδηγούν ακόμη και στην πρόταση πλαισίου ψηφίσματος των πολιτικών νεολαιών που θα καλεί σε 2 συγκεντρώσεις για τον πόλεμο. Μια "καθαρή-ταξική" και μια "ρεφορμιστική".

Εμείς μπροστά σ' αυτά τα πρωτοφανή καμώματα καιροσκοπισμού έχουμε ένα να δηλώσουμε: Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι νέες και οι νέοι της χώρας μπορούν να κρίνουν ποιος επιζητεί και ποιος τορπιλίζει την ενότητα.

Ο βρώμικος πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να αποφευχθεί αν όλοι μαζί ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Ευρώπη, την Αμερική και όλο τον κόσμο ενάντια στο νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που σχεδιάζει η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους. Σε αυτό το προσκλητήριο δεν χωράνε αποκλεισμοί. Δεν χωράνε διαχωρισμοί σε "καθαρούς" και "λερωμένους".

Όλος ο λαός, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι μαθητές πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή, μαζί με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να ορθώσουν το ανάστημά τους.

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη 12:30μμ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα και από εκεί στην Αμερικάνικη Πρεσβεία για να διαδηλώσουμε ενωτικά:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΔΙΧΩΣ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ

To Γραφείο Τύπου