Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ - Επιτροπής Ενέργειας: Η δημιουργία νέας θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ για τις δραστηριότητες της Μεταφοράς Ενέργειας, νέο αποφασιστικό βήμα για τη διάλυση της ΔΕΗ

Η δημιουργία νέας θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ για τις δραστηριότητες της Μεταφοράς Ενέργειας, νέο αποφασιστικό βήμα για τη διάλυση  της ΔΕΗ.

Μετά την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία θυγατρικής στη Διανομή, σε χτεσινή (19/10/2010) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. αποφασίστηκε η   δημιουργία και νέας θυγατρικής εταιρείας για τις δραστηριότητες της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

Με την απόφαση αυτή δίνεται συνέχεια και αποφασιστικό βήμα στην διαλυτική πορεία της Επιχείρησης. Προωθείται η διάλυση μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε για τις ανάγκες του ελληνικού Λαού και χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον Λαό προκειμένου να παρέχει το ενεργειακό αγαθό σε όλους, μετατρέπεται σε ένα απόλυτο εμπορικό κατάστημα χάνοντας κάθε έννοια κοινωνικής ωφέλειας. Ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα  ιδιωτικοποίηση της.

Με την παραπάνω απόφαση, παραδίδεται, απλόχερα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό όλο εκείνο το κομμάτι της Επιχείρησης και της λαϊκής περιουσίας -η Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας- η οποία ασκούνταν από την Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ Α.Ε. και περιέρχεται  στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. ΔΕΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., μια θυγατρική «φάντασμα» η οποία και είχε δημιουργηθεί για να καλύψει την τότε Τellas (Ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας)

Τα σχέδια ήταν έτοιμα και είχαν δρομολογηθεί από καιρό, όμως  κρίθηκε πως  με αυτήν την κυβέρνηση και με αρωγούς Κομισιόν και Τρόικα οι συνθήκες είναι οι καταλληλότερες  για υλοποίηση.

Αξίζει να τονιστεί πως το Δίκτυο και η μεταφορά της ΔΕΗ, χρειάστηκαν εξήντα ολόκληρα χρόνια σκληρής και επίπονης εργασίας των εργαζομένων και ένα ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για τον ίδιο τον Λαό

Η προώθηση αυτής της θυγατρικής θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την ποιότητα ζωής του Λαού. Δεν θα ζημιώσει μόνο την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και τους καταναλωτές και την ανάπτυξη. Επιβάλλεται άμεσα η ανάπτυξη του ευρύτερου δυνατού μετώπου για την αποτροπή των εξελίξεων αυτών.

Επιτροπή Ενέργειας
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής