Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/02/2003

Περιοδεία & Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου ΣΥΝ στην Κέρκυρα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποίησε την Παρασκευή 7/2, περιοδεία στην Κέρκυρα.
Συναντήθηκε με τον κ. Γ.Μεχειμάρη, Νομάρχη Κέρκυρας, τον Α.Μάστορα, δήμαρχο Κερκυραίων και την Γ.Γ. Περιφέρειας κα Αν.Κανελλοπούλου και τους φορείς του νησιού. Ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όλη η περιφέρεια καθώς και για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης, αξιοποίησης προγραμμάτων και έργων του Γ' ΚΠΣ.
Το βράδυ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΝ στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ

Είναι κρίσιμες οι στιγμές για την ανθρωπότητα. Κάθε μέρα που περνά μας φέρει πιο κοντά σ' έναν ολέθριο και ανεπιθύμητο πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος, που έχει αποφασιστεί και πρόκειται να ξεσπάσει είναι προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

'Οσα λέει ο κ. Μπους μαζί με τον κ. Μπλερ, για να δικαιολογήσουν αυτό τον πόλεμο, είναι ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας. 'Ολοι οι λαοί του κόσμου, όλοι οι πολίτες του πλανήτη εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο, διεκδικούν την ειρήνη ως ανθρώπινο δικαίωμα για τη ζωή.

'Εχουν μεγάλη σημασία οι αντιπολεμικές δραστηριότητες στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εκεί όπου κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Μπους δεν έχει τη δημοκρατική, την κοινωνική και την ηθική νομιμοποίηση να συμπεριφέρεται ως αυτοκράτορας του κόσμου, που θέλει να επιβάλει με το δίκαιο της βίας και με τα όπλα την αυτοκρατορική του ηγεμονία.

Μεθαύριο, στις 15/2, ο ελληνικός λαός θα διαδηλώσει την ομόθυμη αντίθεσή του στον πόλεμο, την ομόθυμη θέλησή του για ειρήνη.

Ο ΣΥΝ καλεί όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους 'Ελληνες να πάρουν μέρος σ' αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο. Είναι συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της ζωής και της ειρήνης, για την αντιμετώπιση του πολέμου και των καταστροφών που θα σπείρει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με μια φωνή που να εκφράσει την θέληση του ελληνικού λαού. Να μην μιλήσει με την αμερικάνικη ρητορική υπέρ του πολέμου, ούτε να προσαρμοστεί στις μεθοδεύσεις και στις επιλογές, που ο κ. Μπους και Μπλερ έχουν προωθήσει για να επιβάλλουν τις θελήσεις τους.

Λυπάμαι που η ελληνική κυβέρνηση ως Προεδρία της Ε.Ε. από προχθές μιλάει τη φωνή της Αμερικής και όχι τη φωνή της Ευρώπης.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ να γίνει ήττα της Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κυβερνήσεων να προδώσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς που δεν θέλουν τον πόλεμο και διεκδικούν μια διαφορετική Ευρώπη σε έναν διαφορετικό κόσμο.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Να αξιοποιήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον του πολέμου, που έστειλε και αντιπροσωπεία ως ανθρώπινη ασπίδα στη Βαγδάτη.

Πρέπει επίσης να αξιοποιήσει και τις αντιδράσεις εναντίον του πολέμου της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δυστυχώς, αντί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο διαφορετικός κόσμος για τον οποίο εμείς αγωνιζόμαστε δεν μπορεί να έχει τα μανιφέστα του Μπλερ και του Μπους ως πλαίσιο ζωής.

Για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συνέπειες του πολέμου σε οικονομία-κοινωνία

Ο επικείμενος πόλεμος αποτελεί απειλή και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με το αρνητικό πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την οικονομία, οι εξελίξεις έχουν φύγει από κάθε προγραμματισμό και από κάθε εξαγγελία. 'Οσα έγιναν και γίνονται στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στα Ελληνικά Πετρέλαια, στους διαγωνισμούς για το ΞΥΣΤΟ, στο χώρο των δραστηριοτήτων του δημοσίου δείχνουν ότι η αγορά δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι η αγορά αντιδρά αρνητικά, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, υγιής ανταγωνισμός και προστασία των συλλογικών αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος.

Κοντά σ' αυτά, το φούντωμα της ακρίβειας, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, η διαφθορά που οργιάζει, η καθήλωση των εισοδημάτων και η κακή προοπτική για τους αγρότες, για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για τον τουρισμό, δείχνουν ότι το 2003 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και σκληρό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ολοένα και πιο πολλοί αισθάνονται αποκλεισμένοι από μια αισιόδοξη προοπτική, ολοένα και πιο πολλοί αισθάνονται απροστάτευτοι, ολοένα και πιο πολλοί βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον να γίνονται φύλλο και φτερό, είτε προς εξυπηρέτηση διαπλεκομένων συμφερόντων, είτε προς κάλυψη των κυβερνητικών αστοχιών και της κυβερνητικής αποτυχίας.

Τελείωσαν πια τα οικονομοτεχνικά μέσα συγκάλυψης της πραγματικότητας. Στην Ελλάδα του 2003 υπάρχει σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα, έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στον τομέα της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα και σήμερα που μιλάμε εξακολουθεί να είναι όχι πια στις τελευταίες θέσεις των 15 της Ευρώπης, αλλά στις τελευταίες θέσεις των 25 της Ευρώπης.

Για την προχθεσινή εμφάνιση του κ. Πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη διάβρωση

Είναι φανερό ότι η επιλογή του, Πρωθυπουργού δεν είναι ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος. Είναι ο παλαιοκομματικός, πολωτικός λαϊκισμός. Είναι επιλογή πόλωσης, ακραίας πόλωσης. Είναι επιλογή επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των προβλημάτων της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Δεν παράγει ιδέες και προτάσεις. Αγωνιά και αγωνίζεται η κυβέρνηση για εντυπώσεις. Και, κυρίως, ενδιαφέρεται, μέσα απ' αυτή τη μάχη των εντυπώσεων, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα να καλύψει τις κυβερνητικές αποτυχίες και να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής στα μάτια της κοινωνίας.

Οι 'Ελληνες πολίτες βλέπουν, ζουν, καταλαβαίνουν, κρίνουν και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το πολιτικό σύστημα με τις μάχες εντυπώσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βλάπτει κυρίως τον ελληνικό λαό.

Από τις μάχες εντυπώσεων της δικομματικής πόλωσης, από την καθημερινή δικομματική αντιδικία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. νομίζουν ότι ωφελούνται ο καθένας για λογαριασμό του περισσότερο.

Εκείνο που βλάπτεται και από τους δύο είναι ο ελληνικός λαός.

Για την επιστολή παραίτησης Πανταγιά

Δεν είναι ο κ. Πανταγιάς το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το πρόβλημα είναι ο κ. Σημίτης. Διαβάζοντας την επιστολή παραίτησης του κ. Πανταγιά, έχω να κάνω δύο ερωτήματα.

· Πώς είναι δυνατόν να είναι επί τόσα χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του κ. Πρωθυπουργού;
· Αυτά που περιγράφει ο κ. Πανταγιάς στην επιστολή του με αυτούς τους υπαινιγμούς και αυτή την φρασεολογία κατά πόσο απέχουν από την πραγματικότητα της κυβέρνησης ή κατά πόσο αποδίδουν την πραγματικότητα της κυβέρνησης;

Αυτό είναι το πρόβλημα ως πολιτικό πρόβλημα όταν στις πρωθυπουργικές δημοκρατίες το κέντρο της εξουσίας ταυτίζεται με το γραφείο των επιτελών του εκάστοτε Πρωθυπουργού. 'Οταν, δηλαδή, τυχαίοι άνθρωποι με την λεοντή της εξουσίας γίνονται σπουδαίοι και κάποτε αποβαίνουν μοιραίοι.
Ως πολιτικό, λοιπόν, το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Πανταγιά να αξιολογηθεί ως πολιτική κρίση που αφορά στην κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου