Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/10/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010

Σε σημερινή του ανακοίνωση (20-10-2010), το Υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι «το έλλειμμα περιορίστηκε στα 16.299 εκατ. ? από 23.579 εκατ. ? το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 30,9% έναντι στόχου μείωσης στο εννεάμηνο κατά 29% με βάση τον επικαιροποιημένο στόχο του Αυγούστου του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Εντούτοις, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι τα έσοδα του Προϋπολογισμού εξακολουθούν να υπολείπονται δραματικά των αρχικών στόχων, καθώς αυξήθηκαν, λόγω της τεράστιας  αύξησης των έμμεσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα, μόλις κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι στόχου για αύξηση κατά 8,7%.

Αντίθετα, οι άμεσοι φόροι στους έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να μειώνονται. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που τα έσοδα καταρρέουν, στη δευτερολογία του κατά τη συνάντηση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με νέους επιχειρηματίες (20-10-2010), ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Περνάμε από μια δύσκολη στενωπό, αλλά θα δούμε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε μαζί σας, εάν μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι φορολογικές ελαφρύνεις, που θα στηρίξουν την καινοτομία, θα στηρίξουν τις προσπάθειες που κάνετε».

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση ασκεί μια ταξικά προσανατολισμένη πολιτική «υστέρησης εσόδων», δημιουργώντας διαρκώς το έδαφος για νέες περικοπές του μισθού και του κοινωνικού μισθού, για το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και την εξάλειψη των υπολειμμάτων κοινωνικού κράτους.

Μαζί με τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

To Γραφείο Τύπου