Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/10/2010

Ανακοίνωση Πολιτικής Κίνησης της ΔΕΗ -ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Την Τρίτη 19/10/2010 στη συνεδρίαση του το Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. ακολουθώντας πιστά και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με βάση τις απαιτήσεις Κομισιόν και Τρόικας ενέκρινε την δημιουργία και της δεύτερης θυγατρικής εταιρείας για τις δραστηριότητες της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνεχίζοντας την διαλυτική πορεία της Επιχείρησης.

Η παραπάνω απόφαση παραδίδει εν μία νυκτί, απλόχερα χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όλο εκείνο το κομμάτι της Επιχείρησης και της λαϊκής περιουσίας που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την προσπάθεια των εργαζομένων στην Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς, σε μία θυγατρική «φάντασμα» την ΔΕΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Εταιρεία που είχε δημιουργηθεί με μόνο σκοπό την προώθηση της υπόθεσης TELLAS και που ξέρουμε πολύ καλά πώς κατέληξε.

Είναι πλέον πασιφανές πως πέραν της απολύτου διάλυσης της ενιαίας λειτουργίας της Επιχείρησης, μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε για τις ανάγκες του ελληνικού Λαού και μόνο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον Λαό προκειμένου να παρέχει το ενεργειακό αγαθό σε όλους, αυτή η ΔΕΗ να μετατρέπεται σε ένα απόλυτο εμπορικό κατάστημα χάνοντας κάθε έννοια κοινωνικής ωφέλειας.

Η αλλαγή αυτή θα έχει ανυπολόγιστες ζημιές, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την ποιότητα ζωής του Λαού.

Η κυβέρνηση έβαλε πλέον την ταφόπλακα στον κρατικό Ενεργειακό Κολοσσό της ΔΕΗ τοποθετώντας την Μεταφορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ίδια βιτρίνα όπου είχε τοποθετήσει και την Τellas, εταιρεία που ιδρύθηκε από την ΔΕΗ και σήμερα βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αξίζει να τονιστεί πως για το Δίκτυο Διανομής και το Σύστημα Μεταφοράς της ΔΕΗ, χρειάστηκαν εξήντα ολόκληρα χρόνια σκληρής και επίπονης εργασίας των εργαζομένων, με ένα ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για τον ίδιο τον Λαό. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα παράδοσης του και μάλιστα με τις ευχές του τελευταίου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕ.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε πρέπει, αλλά ούτε και θα συναινέσουν στην διάσπαση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Θα αναπτύξουν μέτωπο για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης που δεν ζημιώνει μόνο τα συμφέροντα της ΔΕΗ αλλά που ουσιαστικά και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει και μάλιστα ταχύτατα το σχέδιο αυτής της επικίνδυνης για το Λαό και το τόπο κυβέρνησης για πάρα πέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Στην εποχή του Νεοφιλελευθερισμού και του Μνημονίου υλοποιείται αυτό το Σχέδιο εκποίησης όλων των κοινωφελών αγαθών που είχε δρομολογηθεί τόσο από την Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ όταν πριν ένα χρόνο ακριβώς υποσχόταν προεκλογικά την στήριξη των δημοσίων επιχειρήσεων τόσο με προγραμματικές ασάφειες όσο και με ψεύτικες διακηρύξεις. Η Κυβέρνηση λοιπόν με αρωγούς Κομισιόν και Τρόικα υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος ξεπουλάει τη ΔΕΗ   με τον πιο ανίερο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων καλούνται σε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΑΓΩΝΑ , για να προασπίσουν όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και την ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ολόκληρου του Ελληνικού Λαού που σήμερα καταληστεύεται με τον χειρότερο και τον πιο εφιαλτικό τρόπο μέσα από τις μαύρες σελίδες του Μνημονίου της επαίσχυντης αυτής συμφωνίας που σκοτεινιάζει τον ουρανό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και προδιαγράφει με μελανά σημεία το μέλλον της.

Πολιτική Κίνηση της ΔΕΗ του Συνασπισμού