Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2010

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Παν. Λαφαζάνη για τα πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας: ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβ. Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη, με θέμα την ανάγκη μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου (πρώην Λιπάσματα) σε πάρκο πρασίνου και ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα.

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κος Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: …«η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα πάρκο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων»…

…«Η επίτευξη του στόχου της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα απαιτεί ένα εξειδικευμένο σχεδιασμό και εφαρμογή ειδικών εργαλείων πολιτικής γης. Μόνο έτσι θα επιτραπεί η απόκτηση μεγάλου ποσοστού κοινόχρηστων χώρων χωρίς απαλλοτριώσεις»…

… «Βασικό μέλημα του προγράμματος «Ανάπτυξης-Αναβάθμισης του λιμένα και του διεθνούς χαρακτήρα του» αποτελεί η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ανάπλασης, με τη σύνθεση των πολλαπλών στόχων και απαιτήσεων -και αυτό το σημείο αποτελεί και τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος- γιατί υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι Δραπετσώνας, Κερατσινίου, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Υπουργείο Πολιτισμού, Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ Ηρακλής, BP) και μεμονωμένοι ιδιώτες. Όλοι αυτοί έχουν διαφορετικά αιτήματα, ανάγκες και απαιτήσεις. Και για αυτό το σκοπό, λοιπόν, εκπονούμε επί του παρόντος το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας 2020, το οποίο αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και σε στρατηγικό κατευθυντήριο επίπεδο το πρόγραμμα ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής»

Ο Παν. Λαφαζάνης, κατά την τοποθέτησή του, μετά την απάντηση του Υφυπουργού, τόνισε τα εξής:

Το θέμα είναι μείζον και δεν αφορά μόνο την περιοχή της Βʼ Πειραιά, αλλά όλον τον Πειραιά και το λεκανοπέδιο.

Κε υφυπουργέ, δυστυχώς άκουσα στα λεγόμενά σας αυτή την «άσχημη» λέξη την οποία δεν ήθελα να ακούσω σήμερα. Αφού μου αναφέρατε όλα τα «ωραία», ότι θα αναπλάσετε δηλαδή την περιοχή, με πράσινο, αναψυχή δραστηριότητες κλπ, φτάσατε στο «ψητό» και στην ουσία, ότι θα διαμορφώσετε στο χώρο αυτό ένα Ναυτιλιακό Κέντρο! Κε Υφυπουργέ αν κάνετε Ναυτιλιακό Κέντρο στο χώρο των πρώην λιπασμάτων αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα άλλα τα οποία λέτε είναι έπεα πτερόεντα για τα μάτια του κόσμου! Είναι εμπαιγμός για τους πολίτες! Αν δημιουργήσετε Ναυτιλιακό Κέντρο εκεί η επιβάρυνση θα είναι τεράστια, η τσιμεντοποίηση απέραντη, η όχληση οποιασδήποτε μορφής, κατεύθυνσης και προσανατολισμού τεράστια.

Πάτε από αυτόν το χώρο να αντλήσετε τεράστιες υπεραξίες! Να κάνετε δηλαδή Real Estate. Ένα Ναυτιλιακό Κέντρο σημαίνει ότι θα υπάρξουν γραφεία, εγκαταστάσεις εταιρειών, η αξία της γης θα πάει στα ύψη, τα ακίνητα θα σηκωθούν σε μεγάλο ύψος κ.ά.

Περιοχή τέτοιου φυσικού κάλλους, όπως αυτή των πρώην Λιπασμάτων,  δεν υπάρχει στο λεκανοπέδιο. Έτσι και επισκεφτεί κάποιος αυτό το χώρο, νομίζει ότι είναι εκτός Αττικής. Αν το κάνετε, λοιπόν, εκεί Ναυτιλιακό Κέντρο, καταστρέφετε κυριολεκτικά την έκταση αυτή.

Εμείς δεν μιλάμε για αυτό το πράγμα κε Υφυπουργέ, για μια τέτοιου είδους δήθεν ανάπλαση! Ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι πολίτες της περιοχής, ούτε τα κινήματα και οι γύρω οι Δήμοι! Μιλάμε για την απόδοση αυτού του χώρου στους πολίτες! Αυτός ο χώρος δεν ανήκει ούτε στη Εθνική Τράπεζα ούτε στις εταιρείες πετρελαιοειδών. 

Η λιπασματοβιομηχανία ξεκίνησε τη λειτουργία της σε αυτό το χώρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τότε δεν υπήρχε εκεί ούτε κάτοικος, ούτε σπίτια, ούτε τίποτα! Αυτή η έκταση, λοιπόν, δόθηκε τότε τζάμπα και χαριστικά για βιομηχανική αξιοποίηση. Από τη στιγμή, όμως, που εγκαταλείφθηκε η βιομηχανική αξιοποίηση, δεν μπορεί να γίνεται άντληση υπεραξιών από την Εθνική Τράπεζα πάνω σε αυτή την έκταση! Είναι απαράδεκτο! Δεν μπορεί να δουλεύετε συνέχεια για τις τράπεζες! Κάποτε πρέπει να σκεφτείτε τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποδώσετε αυτή την έκταση στους πολίτες. Να τη διαμορφώσετε ως χώρο πρασίνου, ως χώρο ιστορικής βιομηχανικής μνήμης, ως χώρο πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα και να διαμορφώσετε ένα υπερτοπικό πάρκο το οποίο να αλλάξει το χαρακτήρα και την όψη της ευρύτερης περιοχής. Αν το κάνετε αυτό και στο Ελληνικό, τότε θα έχετε προωθήσει τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει ποτέ στα χρονικά αυτής της χώρας! Διότι τότε θα δημιουργήσετε και όρους τουριστικής ανάπτυξης, απασχόλησης, νέων επενδύσεων κ.ά. Αυτό δε γίνεται όμως με τις λογικές που κινείστε μέχρι σήμερα,  Ναυτιλιακό Κέντρο εδώ στα πρώην Λιπάσματα, στους Άραβες το Ελληνικό, δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο! Και το Ελληνικό και τα πρώην λιπάσματα είναι χώροι «φιλέτα», χώροι απείρου κάλους, που μπορούν να αναβαθμίσουν όλη την περιοχή και να προσφέρουν και θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις και ανάπτυξη, με νέα χαρακτηριστικά.

Αυτό που πάτε να κάνετε με το Ναυτιλιακό Κέντρο στα πρώην Λιπάσματα είναι απαράδεκτο και σας καλούμε να το ματαιώσετε. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό των τραπεζών, των εφοπλιστών και άλλων συμφερόντων, τον οποίο καταγγέλλουμε. Δεν είναι σχεδιασμός που ωφελεί τους πολίτες και τους κατοίκους!