Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/10/2010

Σχόλιο Ηρ. Διώτη για δημοσίευμα σχετικά με επιβολή προστίμων για “μαύρες” επιδοτήσεις

Με αφορμή το σημερινό (20.10.2010) ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «Καμπάνα 1,3 δισ. για µαύρες επιδοτήσεις», η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, έκανε το εξής σχόλιο:

«Τα ογκωδέστατα χρέη στην ιστορία του ΕΛΓΑ είναι διαχρονικά, αφού είναι απόρροια ξεκάθαρων κυβερνητικών επιλογών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανέκαθεν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε τους υπαιτίους της δημιουργίας τους: Οι έμποροι και οι συνεταιρισμοί δεν απέδιδαν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την παρακρατηθείσα εισφορά υπέρ Ε.Λ.Γ.Α, το Δημόσιο δεν απέδιδε στον Οργανισμό τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων, ο ΕΛΓΑ υποχρεωνόταν σε κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεις για να παίζουν παράλληλα τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση το πελατειακό τους παιχνίδι, ενώ παράλληλα απέκρυπταν στοιχεία. Δεν είναι κουτόφραγκοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα καλούνταν η χώρα να πληρώσει πρόστιμα. Γνώριζαν επίσης ότι η ΕΕ δεν έθεσε ποτέ ζήτημα για το χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, αντίθετα έχει αμφισβητήσει τις επιλογές που βάφτιζαν ένα καθεστώς έμμεσης επιδότησης (κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεις) σε αποζημιώσεις από ζημιογόνα αίτια.

Το έχουμε πει επανειλημμένα και το είχαμε τονίσει στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του ν/σ «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στον οποίο θα εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη βιωσιμότητά του ενώ ο κανονισμός του πρέπει να αλλάξει και να επικαιροποιηθεί, ώστε να θεσπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου και να προστεθούν τυχόν ζημιές που εμφανίζονται στις καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οτιδήποτε πέρα κι έξω από αυτή τη λογική, είναι προεκλογική φούσκα για εσωτερική κατανάλωση».