Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/10/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν και τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σχετικά με τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν και τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Πάγια θέση της Αριστεράς είναι ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Είμαστε κατά της μυστικής διπλωματίας και θέλουμε έναν διάλογο μακριά από την αμερικανική επιδιαιτησία ή τη λογική εξυπηρέτησης του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι η άρση του casus belli εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης θα ήταν μια σημαντική χειρονομία καλής θέλησης.

Οι δύο πρωθυπουργοί δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάγκη της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών. Κατά τη γνώμη μας, το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να τεθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο ως προτεραιότητα, όπως διακηρύξαμε από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας με την πρόσφατη «Έκκληση του Έβρου». Είναι εντελώς απαράδεκτο το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξακολουθούν να θυσιάζουν στον βωμό των υπερεξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών ποσοστά του ΑΕΠ που είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ώρα που οι δύο κοινωνίες δοκιμάζονται από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, συμπορευόμενη και με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, θα συνεχίσει τους αγώνες της για τις παραπάνω θέσεις, κόντρα στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, αναπτύσσοντας παραπέρα την αλληλεγγύη και τη συνεργασία της με την άλλη Τουρκία των εργαζομένων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου