Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην Ημερησία

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία (23-10-2010), ο Υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει αφενός την αύξηση εκείνων των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι στο 11%, και αφετέρου τη "μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά".

Η κυβέρνηση εμμένει σε μια μονόπλευρη, ταξικά προσανατολισμένη οικονομική πολιτική, η οποία με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση επιχειρεί τη μεγαλύτερη μετά τον Πόλεμο αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου και των ψηλών εισοδημάτων και σε βάρος της εργασίας: Μειώνει διαρκώς τους άμεσους φόρους για τους “έχοντες και κατέχοντες” και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους και αποψιλώνοντας το κράτος πρόνοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα συνεισφέρουν μόλις το 22-23% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 35% περίπου στην ΕΕ-27.

Αυτή η μονόπλευρη ταξική πολιτική υπέρ των “εχόντων και κατεχόντων” που απαρέγκλιτα ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή δημοσιονομική κρίση:  Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 95 δις ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα έτη 2009 και 2010, προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε υπέρ των ψηλών εισοδημάτων από έσοδα που αντιστοιχούν στο δάνειο που έλαβε η χώρα από την Τρόικα.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την πολιτική αυτή κατά τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, και να αγωνιστούν για να την ανατρέψουν.

To Γραφείο Τύπου