Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/02/2003

Επιτέλους, να κατανοήσουν τις ευθύνες τους! Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Η ελληνική γεωργία και οι έλληνες αγρότες βρίσκονται σήμερα μπροστά σε εξελίξεις καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους. Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η επικείμενη διεύρυνση της Ε.Ε. και οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα δημιουργήσουν νέους όρους και δεσμεύσεις με σοβαρές συνέπειες, που θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Είναι γεγονός ότι η αγροτική πολιτική στη χώρα μας ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ερήμην των ίδιων των αγροτών. Το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, λειτουργώντας στη βάση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, περιέπεσε σε αναξιοπιστία και οδηγήθηκε έτσι στη διάσπαση και την περιθωριοποίησή του.

Τα περιθώρια όμως για να διεκδικηθεί μια εθνική αγροτική στρατηγική με στόχο να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα, να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά και να έχουν ίσες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, να ζωντανέψει η ύπαιθρος και να αναπτυχθεί η περιφέρεια, στένεψαν απελπιστικά και σήμερα διατυπώνεται πλέον το αγωνιώδες ερώτημα:

Έχουν αντιληφθεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη που έχει ο αγροτικός κόσμος να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του;

Εμείς, τους καλούμε να κάνουν τώρα το αποφασιστικό βήμα. Να πάρουν υπόψη τις ενωτικές και αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών που κατανοούν ότι ένα διασπασμένο κίνημα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Να ξεπεράσουν τις κομματικές τους εξαρτήσεις και τα προσωπικά τους συμφέροντα και να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση των διαφορετικών αγροτικών συλλόγων, των διαφορετικών ομοσπονδιών και των ξεχωριστών συντονιστικών επιτροπών και να ενοποιήσουν όλες τις οργανώσεις που εκπροσωπούν συνδικαλιστικά τους αγρότες.

Ο στόχος είναι και παραμένει: Ένας Σύλλογος στη βάση, μια Ομοσπονδία στο νομό, μια Συνομοσπονδία στη χώρα!

Ο ΣΥΝ υψώνει σταθερά τη σημαία της ενότητας και του αγώνα και δεσμεύεται ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση και ενίσχυση ενός ενωτικού και αποτελεσματικού αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής