Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2010

Ο ΟΗΕ υπομονεύεται από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

Με την ευκαιρία της 65ης επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την ευκαιρία της 65ης επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«65 χρόνια μετά την ίδρυσή του, που ήταν το επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ΟΗΕ ζει μια μεγάλη αντίφαση: από τη μία αυξάνεται η αναγκαιότητά του σʼ έναν κόσμο αυξανόμενης αλληλεξάρτησης, αλλά από την άλλη υφίσταται συνεχή υπονόμευση. Οι σημερινές παγκόσμιες ανισορροπίες, που βρίσκουν την έκφρασή τους με τον πιο δραματικό τρόπο στην πολυδιάστατη κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ.

Νέοι κίνδυνοι παραπέρα υπονόμευσης του ρόλου του ΟΗΕ πηγάζουν από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που ορίζει ως πεδίο δράσης της συμμαχίας όλο τον κόσμο και στρατιωτικοποιεί και τις νέες προκλήσεις ασφάλειας, με πρώτη την κλιματική αλλαγή, με τις οποίες η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη στον 21ο αιώνα. Συνεπώς, ο αγώνας για την αναβάθμιση και τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ, για την υπεράσπιση του ρόλου του ως φορέα της ισότιμης παγκόσμιας συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι σε ευθεία σύγκρουση με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο πρέπει να αποκρουστεί από τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου.»

To Γραφείο Τύπου