Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/02/2003

Συνάντηση ΣΥΝ με την Ενωση Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών της Ο.Α.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος και ο Κώστας Ησυχος μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

"Συζήτησα με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ολυμπιακή Αεροπορία και απασχολούν ως προβλήματα ζωής και μέλλοντος του εργαζομένους.
Για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Ο.Α. την ευθύνη την έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όχι μόνο δεν είχαν επιχειρησιακό σχέδιο για να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν την Ο.Α. ως εθνικό αερομεταφορέα αλλά απεναντίας επέλεξαν την τακτική της διαρκούς απαξίωσης και μείωσης της Ο.Α., της διαρκούς εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων έτσι ώστε σήμερα να εμφανίζει αυτή τη μεγάλη κρίση η οποία την ταλαιπωρεί.

Ο πόλεμος που έχει αποφασιστεί θα κάνει ακόμη πιο δυσμενείς τους όρους στο διεθνές περιβάλλον και από πλευράς οικονομικής αλλά και από πλευράς ρευστότητας.
Η Ο.Α. ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και των δυσμενών συνθηκών χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης, στήριξης. Να μην χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να μην απαξιωθεί με πρακτικές διαρκούς εκχώρησης όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα αγωνιούν. Η σχέση τους με την Ο.Α. είναι σχέση ζωής. Έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της Ο.Α., όπως και η ελληνική κοινή γνώμη θέλει την Ο.Α. ως εθνικό αερομεταφορέα. Για να μην φθάσουμε στον παραλογισμό να πηγαίνουμε προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με έτοιμες αγορές και στις 5 ηπείρους για τις αεροπορικές εταιρίες, η Ο.Α. να απουσιάζει και την επιχειρησιακή σύμβαση για τις μεταφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως Ολυμπιακός αερομεταφορέας, να τη διεκδικούν ξένες αεροπορικές εταιρίες. Προς δόξα της έλλειψης διορατικής πολιτικής υπεράσπισης των συλλογικών αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Με τους εργαζόμενους συζητήσαμε και επί μέρους ζητήματα που έχουν σχέση με τους όρους αμοιβής τους, με τις συνθήκες εργασίας τους, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, προβλήματα τα οποία ολοένα και περισσότερο τους σπρώχνουν σε διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Που έχει και πρακτικό αντίκρισμα στη διαρκή μείωση των εισοδημάτων και τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους."

Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε:

"Το πρόβλημα είναι να υπάρχει ευθιξία, ευθύνη, να υπάρχει φιλότιμο. Δεν μπορεί να πέφτουν το ένα μετά το άλλο τα ελικόπτερα, να σκοτώνονται άνθρωποι και να μιλάμε σαν να πρόκειται για ένα διαδικαστικό θέμα, ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του φορέα για τις μεταφορές ασθενών από τα νησιά.
Είναι αδιανόητο στην ελληνική κοινωνία να μη βρίσκεται ένας από την πολιτική ηγεσία και να αναλάβει την ευθύνη. Δεν φταίει ο καιρός, δεν φταίνε τα νησιά που υπάρχουν εκεί, δεν φταίνε οι άρρωστοι που αρρωσταίνουν, δεν φταίνε τα πληρώματα που με αυτοθυσία εκπληρώνουν το κοινωνικό τους χρέος. Ζητείται λοιπόν πολιτική ευθιξία, πολιτική ευθύνη και ζητείται φιλότιμο. Να λένε λιγότερα και να πράττουν περισσότερα όσοι έχουν την ευθύνη να αποφασίζουν."

To Γραφείο Τύπου