Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/02/2003

Καταγγελία δημιουργίας Καρτέλ Τραπεζών - Πρόταση του ΣΥΝ για την εξουδετέρωσή του

Εδώ και χρόνια το Πιστωτικό Σύστημα της χώρας εξασφάλισε ιδιότυπη ασυλία από τους κυβερνώντες. ΄Ετσι, απομυζά ανεμπόδιστα τα λαϊκά εισοδήματα με τη διαμόρφωση ύψους επιτοκίων καταθέσεων σημαντικά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και ύψος επιτοκίων χορηγήσεων δανείων αρκετές μονάδες υψηλότερα.

Καταγγέλλεται ότι στον τομέα των τραπεζών δεν λειτουργεί ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών επιτοκίων, αλλά μόνο σε επίπεδο προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Καρτέλ των μεγάλων ιδιωτικών και κρατικού ελέγχου τραπεζικών Ομίλων λυμαίνεται την Οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας του Πιστωστικού συστήματος η ALPHA BANK, εντελώς αδικαιολόγητα αύξησε τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων, παρά την πανευρωπαϊκή τάση μείωσής τους και παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σα θεατής και περιορίζεται να διορίζει Διοικήσεις στις Κρατικού ελέγχου Τράπεζες (μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των πολυδιασπαρμένων μετοχών) για τη διεκπεραίωση πολιτικής πελατειακών σχέσεων (χαριστικά δάνεια, προσλήψεις προσωπικού, ρουσφετολογικές προαγωγές κ.λπ.).

Ο ΣΥΝ, για την αντιμετώπιση της ζοφερής κατάστασης, προτείνει:

α) Η κυβέρνηση να αξιώσει από τους επιλεγμένους από αυτήν Διοικητές των μεγάλων Τραπεζικών Ομίλων, που ελέγχει μεγάλο μέρος των μετοχών τους το κράτος, Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής Τράπεζας, να ανακοινώσουν ταχύτατα ότι δεν θα αυξήσουν τις τιμές των επιτοκίων δανείων, ώστε η ALPHA BANK να υποσττεί τις συνέπειες της επιλογής της και να αποτραπούν άλλες τράπεζες να πράξουν το ίδιο.

β) Η κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει, μέσω των κρατικού ελέγχου Τραπεζικών Ομίλων, πολιτική εξορθολογισμού των τιμών επιτοκίων, καταθέσεων-χορηγήσεων, ώστε να μην πέφτουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θύματα της κερδοσκοπικής και τοκογλυφικής απληστίας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΝ Χρηματοπιστωτικού Τομέα