Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την Ενδιάμεση Έκθεση 2010 για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Καταστατικό της, «η Τράπεζα της Ελλάδος υποβάλλει κάθε έτος Έκθεση για τη νομισματική πολιτική του προηγούμενου και του τρέχοντος έτους στη Βουλή των Ελλήνων  και στο Υπουργικό Συμβούλιο» (Άρθρο 5Β του Καταστατικού της ΤτΕ).

Δεν είναι στη δικαιοδοσία του Διοικητή της ΤτΕ, ούτε να επαναλαμβάνει στερεότυπα τα ακραία νεοφιλελεύθερα δόγματα, σύμφωνα με τα οποία «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων», ούτε να υποδεικνύει ότι η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού μπορεί κυρίως να προέλθει από περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα να προτείνει «τον περιορισμό των δαπανών προσωπικού» (σελ. 166 της Ενδιάμεσης Έκθεσης).

Τα δόγματα αυτά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που βυθίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην ανέχεια, εκτινάσσουν την ανεργία και διαλύουν την κοινωνική προστασία και το κράτος πρόνοιας χρεοκόπησαν παταγωδώς, καθώς οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο αναπτυγμένος καπιταλισμός μετά τον Πόλεμο. Φαίνεται όμως ότι χρεοκοπούν πλέον και στη συνείδηση των πολιτών. Έτσι, μετά το πανικόβλητο διακαναλικό «Διάγγελμα» του Πρωθυπουργού, επιστρατεύονται και οι κάθε λογής «αυθεντίες», για να υπερασπίσουν την ανάλγητη, ταξικά προσανατολισμένη κυβερνητική πολιτική.

Μαζί με τους εργαζόμενους, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

To Γραφείο Τύπου