Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/02/2003

Κοινή συνεδρίαση Π.Γ., Γραμματείες Ν.Ε. Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής και Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη με θέμα την προτετοιμασία της συμμετοχής του ΣΥΝ στις μεγάλες κινητοποιήσεις της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ με τις Γραμματείες των Ν.Ε Α', Β' Θεσσαλονίκης και της Ν.Ε. Χαλκιδικής, καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας, για την προετοιμασία της συμμετοχής του ΣΥΝ στις εκδηλώσεις που θα γίνουν εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Ανοίγοντας την κοινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τα παρακάτω και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τον Ιούνιο, όπως είναι γνωστό, θα γίνει στην Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό οργανώνουν, έν όψει αυτής της συνόδου, μεγάλες κινητοποιήσεις.
Ο ΣΥΝ μετέχει με όλες του τις δυνάμεις στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ αλλά και στο Ευρωπαϊκό και η σημερινή μας συνεδρίαση αποσκοπεί στην καλύτερη οργάνωση της συμβολής μας σε όλη την πορεία των εκδηλώσεων μέχρι και τον Ιούνιο.
Οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλον τον κόσμο το Σάββατο αποδεικνύουν την μεγάλη αξία του Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι ένας οικουμενικός χώρος στοχασμού και δράσης για τον διαφορετικό κόσμο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που γίνεται μια παρόμοια κινητοποίηση. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τη φωνή των κοινωνιών και των λαών της Ειρήνης.

Αυτή είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση των κινημάτων κατά του νεοφιλελευθερισμού, κατά του πολέμου, κατά της φτώχειας, κατά της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη.
Οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο έχουν ως στόχο την παρέμβαση των Ευρωπαίων πολιτών για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης.
Πολίτες από ολόκληρη της Ευρώπη θα μαζευτούν εδώ για να απαιτήσουν:

Η Θεσσαλονίκη που έχει την τιμή να φιλοξενήσει αυτήν την μεγάλη Ευρωπαϊκή κινητοποίηση θα αποδείξει ότι υπάρχει και η άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη των πολιτών.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορεί να αποφασίζουν ερήμην των πολιτών τους.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορεί να διχάζουν την Ευρώπη γιατί το θέλει ο κ. Μπους και ο κ. Μπλερ.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορεί να μετατρέπουν την Ευρώπη σε φρούριο και να καταδιώκουν την κοινωνική διαμαρτυρία, προς εξυπηρέτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Για τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Με την πανανθρώπινη κινητοποίηση κατά του πολέμου, αναδείχτηκε η πραγματική παγκόσμια δύναμη: η οικουμενική συνείδηση υπέρ της ειρήνης. Θέλουμε ζωντανό τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους με δικαιώματα, αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

Όλες οι εποχές, όλες οι γενιές , όλες οι αξίες του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων, ενώθηκαν σε μια φωνή: Διώξτε τον πόλεμο.

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Έχει δυναμική και προοπτική ευρύτερη, καθώς το αντιπολεμικό κίνημα συνδέεται διαρκώς και πιο έντονα με το κίνημα εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με το κίνημα εναντίον της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή, με το κίνημα για τα δικαιώματα όλων χωρίς αποκλεισμούς και με το οικολογικό κίνημα.

Για την Εκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε.

Η σύγκληση έπρεπε νάχει γίνει προ πολλού, ως αντίδραση προληπτικής διπλωματίας. Έστω και τώρα η πρωτοβουλία αυτή, πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να έχει σαφή θέση, εναντίον του πολέμου, ως μέσου επίλυσης προβλημάτων.

Ο ΣΥΝ προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί ως Προεδρία, ώστε να διαμορφωθεί η σαφής πλειοψηφία κατά του πολέμου. Να μην καταφύγει στην διγλωσσία ή την αφωνία, να μην ψάχνει για άλλοθι από τον ΟΗΕ ή για παθητικές υπέρ των ΗΠΑ ομοφωνίες.

Η Ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν την φωνή των λαών της Ευρώπης εναντίον του πολέμου. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα δείξει και θα μεγαλώσει το σοβαρό πολιτικό χάσμα ανάμεσα στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και στην θέληση των πολιτών.

Για τις Κυπριακές εκλογές

Η αλλαγή σκηνικού και η πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει την ανάγκη για ουσιαστικές και συστηματικές διαπραγματεύσεις προς μια δίκαιη και λειτουργική λύση.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν επανένωση του νησιού και επαναπροσέγγιση των δύο κοινωνιών, ώστε η Κύπρος, ως κοινή τους πατρίδα να είναι πλήρες και ισότιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις δηλώσεις του κ. Σημίτη

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική του και όχι τα πρόσωπα.

Η εικόνα της κυβέρνησης είναι άσχημη και δείχνει έρπουσα κρίση, γιατί είναι κακή η πολιτική που εφαρμόζει. Μια πολιτική που βάζει σε δοκιμασία ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και τη βάση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε ο κ. Σημίτης, ούτε κάποιος από τους πιθανούς διαδόχους του μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση όσο το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική, όσο το ΠΑΣΟΚ θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της διατήρησης και της νομής της εξουσίας.

Ο κόσμος, οι πολίτες, ενδιαφέρονται για τα μεγάλα προβλήματα που πιέζουν την ζωή τους και ταλαιπωρούν την καθημερινότητά τους κι όχι για παιχνίδια και συνταγές στην κυβερνητική αυλή και στην κυβερνητική κουζίνα.

Για τον Γλύξμπουργκ

Ο ίδιος ο κ. Γλύξμπουργκ αλλά και όσοι τυχόν βρίσκονται πίσω του, πρέπει να καταλάβουν ότι η προσπάθεια επανάληψης της ιστορίας οδηγεί κατά κανόνα σε φάρσα.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με φάρσες. Έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

To Γραφείο Τύπου