Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/10/2010

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Ποτότσνικ σε σχετική ερώτηση για την ρύπανση του Ασωπού

Νίκος Χουντής :  «Διπλό έγκλημα στον Ασωπό».

·    Πρώτο  έγκλημα, η καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά της  ρύπανσης του.

·    Δεύτερο έγκλημα, η καθυστέρηση για ένα χρόνο εκδίκασης στα δικαστήρια των βιομηχανιών που ρυπαίνουν μέχρι και σήμερα τον ποταμό.

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 (κ. Γιουκάκη), με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Ποτότσνικ σε σχετική ερώτηση για την ρύπανση του Ασωπού, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι παραπέμπεται την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη ρύπανση του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

κ. Χουντή κάνατε μια ερώτηση προς την Κομισιόν και η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου είναι ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Έχετε δίκιο, η ερώτηση είχε και άλλα ερωτήματα που ίσως κάποια στιγμή θα είναι χρήσιμο να τα σχολιάσουμε, κάποιες απαντήσεις της Επιτροπής δεν μας έκαναν πιο σοφούς. Αυτό που είναι όμως κεντρικό, είναι σχετικά με την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού, των υπογείων υδάτων στην περιοχή των Οινοφύτων. Είναι γνωστό το πρόβλημα, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μολυσμένο το νερό από εξασθενές χρώμιο.  Πρόκειται για ένα χρόνιο έγκλημα,  χρόνια ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε την αιτία, ξέρουμε και τον ένοχο.  Δυστυχώς όπως προκύπτει από την απάντηση η ελληνική πολιτεία καθυστερεί να θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα. Έπρεπε η ελληνική πολιτεία να κοινοποιήσει  το πακέτο των μέτρων στην Επιτροπή μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δεν το έχει κάνει, και επομένως από την πλευρά της η  Κομισιόν, για λόγους πίεσης έχει κινήσει  διαδικασία επί παραβάσει  κατά της Ελλάδας. Δηλαδή θα παραπεμφθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι μια πίεση που ελπίζω να έχει θετική επίδραση για να επισπευτούν τα μέτρα, διότι βλέπω και σημερινές απαντήσεις από τους αρμοδίους ότι θα πάρουν μέτρα. Υπάρχει μια εγκληματική καθυστέρηση, χωρίς υπερβολές, για τη λήψη μέτρων.

κ.Χουντή, είναι όμως δεδομένο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ασχοληθεί με το θέμα, έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, τον προηγούμενο μήνα ήταν η αρμόδια υπουργός στην περιοχή για να δρομολογηθούν αυτά που πρέπει να γίνουν, για να καθαρίσει η περιοχή.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, δεν μιλώ μόνο για την σημερινή κυβέρνηση αλλά και για την σημερινή κυβέρνηση, και έπρεπε αυτά τα προβλήματα να έχουν λυθεί χρόνια τώρα. Αναγκαία μέτρα σημαίνει ότι πρέπει να πιεστούν οι βιομηχανίες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα διότι εξακολουθούν να ρυπαίνουν. Μπορώ να σας το πιστοποιήσω ως αυτόπτης μάρτυρας, διότι πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκα την περιοχή και είδα τους ανεξέλεγκτους αγωγούς των βιομηχανιών που συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό και  κατά συνέπεια το σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα. Δυστυχώς δεν λαμβάνονται μέτρα  και σήμερα βλέπω ότι η παραπομπή ορισμένων βιομηχανιών, σε δικαστήριο για τη μόλυνση των υδάτων του Ασωπού,  καθυστερεί και η υπόθεση θα εκδικαστεί   τον Οκτώβριο του 2011. Καταλαβαίνετε  ότι υπάρχει μια εγκληματική καθυστέρηση για ένα θέμα που και είναι γνωστό και  αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων μια ολόκληρης περιοχής. Ελπίζω τελικά ότι η πίεση από την Επιτροπή θα επισπεύσει κάποια μέτρα.  Προεκλογικά ακούστηκαν και θα ακουστούν πολλά πράγματα, φοβάμαι ότι θα πέσουμε και πάλι  στην αδράνεια μετά τις εκλογές. Ελπίζω να διαψευστώ. 

To Γραφείο Τύπου