Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/02/2003

Επιστολή-έκκληση 12 ηγετών αριστερών κομμάτων προς τον Προεδρεύονται της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό κ.Σημίτη, Προεδρεύοντα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επιστολή 12 ηγετών αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, με την οποία ζητούν να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η επιστολή των 12 ηγετών των αριστερών κομμάτων ανταποκρίνεται στη βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που διαδήλωσαν προχθές υπέρ της ειρήνης και για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Εξοχότατο κ.Κώστα Σημίτη
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ

17 Φεβρουαρίου 2003

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ σας κάνουμε έκκληση με τον πιο έντονο τρόπο να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και να προωθηθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση στην κρίση στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε εντελώς αντίθετοι στον πόλεμο ως μέσο για τη λύση των διεθνών προβλημάτων. Ο άμαχος πληθυσμός του Ιράκ, ιδιαίτερα τα παιδιά, θα είναι τα κύρια θύματα στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Ο λαός του Ιράκ θα ζήσει μια νέα τραγωδία που θα προστεθεί στο φοβερό τίμημα που έχουν ήδη πληρώσει από τον πόλεμο του Κόλπου, το διεθνές εμπάργκο και το βάρβαρο δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Όμως ο πόλεμος δε θα είναι καταστροφικός μόνο για το Ιράκ. Το σύνολο της Μ. Ανατολής θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και η δίκαιη υπόθεση των Παλαιστινίων θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα. Η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φανατισμός θα αυξηθούν, δε θα μειωθούν, διότι ο πόλεμος και η τρομοκρατία αλληλοτροφοδοτούνται.

Έχουμε σταθερά υποστηρίξει τον Ιρακινό λαό και τους Κούρδους κι έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μας στο τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ. Αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπηρετούνται με τον πόλεμο, αντίθετα ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη παραβίαση και άρνησή τους.

Επίσης ένας πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ θα είναι πρακτικά και πόλεμος εναντίον της Ευρώπης, του ΟΗΕ και των ίδιων των βάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Θα είναι εναντίον όλης της ανθρωπότητας, καθώς θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για "προληπτικούς πολέμους".

Απευθυνόμαστε, επομένως, στους ηγέτες της ΕΕ να αντιταχθούν στον πόλεμο και να υποστηρίξουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Για την ειρήνη και τη δημοκρατία στο Ιράκ και σ’ όλη τη Μ. Ανατολή και για τη μετατροπή της έντονα στρατιωτικοποιημένης αυτής περιοχής σε ζώνη χωρίς πυρηνικά, χημικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Με την εκτίμησή μας,

  • Νίκος ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, βουλευτής, Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ακολουθούν τα ονόματα των Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με τη λατινική αλφαβητική σειρά του πρωτότυπου της επιστολής:

  • Φάουστο ΜΠΕΡΤΙΝΟΤΤΙ, βουλευτής, Γεν. Γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας

  • Μαρί-Ζωρζ ΜΠΥΦΕ, βουλευτής, Γραμματέας Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

  • Κάρλος ΚΑΡΒΑΛΙΑΣ, βουλευτής, Γεν. Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

  • Δημήτρης ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, Πρόεδρος Βουλής, Γεν. Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κύπρος

  • Κεν ΚΟΟΥΤΣ, πρώην ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

  • Αρμάντο ΚΟΣΣΟΥΤΑ, βουλευτής, Πρόεδρος του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών

  • Ούλλα ΧΟΦΜΑΝ, βουλευτής, Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Σουηδία

  • Χαϊρί ΚΟΖΑΝΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Τουρκία

  • Γασπάρ ΓΙΑΜΑΣΑΡΕΣ, βουλευτής, Πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς, Ισπανία

  • Χόλγκερ ΝΙΕΛΣΕΝ, βουλευτής, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Δανία

  • Γκάμπι ΤΣΙΜΜΕΡ, Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Γερμανία

  • Aλαν ΣΙΜΠΣΟΝ, βουλευτής, εκ μέρους της Ομάδας Σοσιαλιστικής Καμπάνιας των Εργατικών, Μ. Βρετανία

To Γραφείο Τύπου