Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/02/2003

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σε σχέση με την απόφαση της Ε.Ε. για το Ιράκ

Η ελληνική Προεδρία, με την επίκληση και την αξιοποίηση των πρωτοφανών λαϊκών κινητοποιήσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προώθησε μια κοινή απόφαση των χωρών της Ε.Ε. που, όμως, βρίσκεται πίσω από τις διαθέσεις των εκατομμυρίων ευρωπαίων που διαδήλωσαν το Σάββατο.
Οι ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από τους ηγέτες των χωρών τους να αντιταχθούν στον πόλεμο και να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης. Όμως, η χθεσινή απόφασή τους είναι ένας συμβιβασμός για να εξασφαλισθεί γενικώς μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και όχι μια σαφής συμβολή προς την κατεύθυνση της αποτροπής του πολέμου.
Η επίλυση της κρίσης πρέπει να γίνει μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, μπορούν να είναι αποτελεσματικά χωρίς να προκαλούν θύματα και καταστροφές.
Ο σεβασμός του καταστατικού χάρτη και των αποφάσεων του ΟΗΕ πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους.
Ο έλεγχος των μέσων μαζικής καταστροφής πρέπει να είναι καθολικός και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Η βία και η απειλή χρήσης βίας είναι παράνομες.
Το αίτημα εκατομμυρίων διαδηλωτών σε όλον τον κόσμο ήταν να αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση και να αποκλειστεί ο πόλεμος σαν μέσο επίλυσης των διεθνών κρίσεων.
Οι ζημιές και οι δυσμενείς επιπτώσεις από τον ενδεχόμενο πόλεμο δεν μειώνονται και δεν αντιμετωπίζονται από το γεγονός ότι αυτός θα προκύψει σαν έσχατο μέσο επίλυσης των διαφορών ούτε από την πιθανή καθυστέρησή του.
Είναι φανερό ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν παίρνει αποστάσεις από έναν συμψηφισμό ευθυνών και δεν κλείνει οριστικά το δρόμο στις δυνάμεις του πολέμου, τις οποίες ναι μεν δεν ενθαρρύνει, αλλά ταυτόχρονα όμως δεν τις αποτρέπει.

To Γραφείο Τύπου