Skip to main content.
29/10/2010

Δημοτική παράταξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΑΘΩΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Μετά από μαραθώνια διαδικασία (12.10.2010, 13.10.2010 και 29.10.2010) το Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης κήρυξε αθώο τον Ηλία  Τσαρουχά, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, υποψήφιο διαμερισματικό σύμβουλο με την παράταξη «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη», από τις κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψευδούς μήνυσης» για τις οποίες είχε παραπεμφθεί μετά από μήνυση διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης τουριστικών λεωφορείων ΖΟΡΠΙΔΗΣ.

   Ο Ηλίας Τσαρουχάς κατηγορήθηκε ότι μήνυσε ψευδώς και συκοφάντησε την επιχείρηση ΖΟΡΠΙΔΗΣ και τα στελέχη της για φορολογικές παραβάσεις στο πλαίσιο μεταφοράς μαθητών από και προς δημόσια σχολεία από την επιχείρηση ΖΟΡΠΙΔΗΣ για λογαριασμό της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

   Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ – Θ, νυν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήδη από το έτος 2006 είχε καταγγείλει στο Υπουργείο Παιδείας την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης με τις σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις μεταφοράς μαθητών.

  Το Φεβρουάριο του 2008, οι Τ. Μηταφίδης και Η. Τσαρουχάς κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Δ. Παπαδημούλη και Μ. Ματσούκα για να εξετάσει τις καταγγελίες για τις παράνομες απευθείας αναθέσεις και για φοροδιαφυγή (ΦΠΑ).

  Η Επιτροπή Αναφορών παρέπεμψε το θέμα στην Κομισιόν και στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF). Η χώρας μας όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε προς τις προειδοποιήσεις των Κοινοτικών οργάνων αλλά και νομιμοποίησε αναδρομικά τις παράνομες συμβάσεις - παρά μάλιστα το πόρισμα – καταπέλτη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο οδήγησε στην ποινική δίωξη του Νομάρχη Θεσσαλονίκης.

  Με ιδιαίτερο, εξάλλου, ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης  για τις εις βάρος της επιχείρησης ΖΟΡΠΙΔΗΣ καταγγελίες ότι εισέπραττε ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ και σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη διαγωνισμού μεταφοράς μαθητών (Ιούλιος 2003) δύο φορές ΦΠΑ.

 Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την έκβαση της δίκης, οι Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Ηλίας Τσαρουχάς δήλωσαν:  

    «Καλούμε την Κυβέρνηση, μετά και την περαίωση της έρευνας από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, να άρει το φορολογικό απόρρητο σε περιπτώσεις που θίγεται το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μη συνεχιστεί η τακτική συγκάλυψης φορολογικών παραβάσεων,  όπως με τη  σκανδαλώδη «περαίωση» φορολογικών αμαρτιών.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη 29-1-2010