Skip to main content.
30/10/2010

Περοφερειακή παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Σάββατο 30/10. Μέρα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Περιοδεία κλιμακίου στον Υμηττό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, κλιμάκιο του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο» με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Νίκο Βούτση επισκέφτηκε τον Υμηττό, όπου μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πάνος Τριγάζης απεύθυνε χαιρετισμό στην Πανελλαδική Σύσκεψη Εθελοντών Πυροσβεστών.

Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε τα εξής:

Την εποχή της κλιματικής αλλαγής, η προστασία των δασών και ειδικά των περιαστικών δασών, όπως ο Υμηττός, θα έπρεπε να είναι ύψιστη προτεραιότητα. Διότι τα δάση αυτά, πέρα από το να είναι χώροι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και αναψυχής, διαμορφώνουν το μικροκλίμα της Αττικής, συμβάλουν στην απομάκρυνση των ρύπων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά η προστασία του Υμηττού, όπως και των άλλων δασών της Αττικής, είναι ανεπαρκής σε όλα τα επίπεδα: ελλιπής προστασία από φωτιές, ανεπαρκής αναδάσωση, αυθαίρετη δόμηση και παράνομες χρήσεις.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ειδικά στον Υμηττό, μέσω των οποίων προωθείται ένα μεταφορικό μοντέλο που στηρίζεται στην υπέρμετρη χρήση του ΙΧ σε βάρος των μαζικών μέσων μεταφοράς. Αυτό το μεταφορικό μοντέλο ωστόσο έχει αποδειχτεί ρυπογόνο και αναποτελεσματικό, και γιʼ αυτό έχει απορριφθεί από μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εντούτοις, στην Αττική προωθείται συστηματικά, ακόμη και σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, προφανώς χάριν ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (αυτοκινητοβιομηχανία, μεγάλες κατασκευές και χρηματοδοτούσες τράπεζες, διυλιστήρια).

Συμμεριζόμενοι τις κινήσεις πολιτών, επιστημόνων και τοπικών φορέων, εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε την απόλυτη προστασία του Υμηττού, την ίδρυση Δασαρχείου, την απόκρουση των όποιων σχεδίων οδοποιίας στο δασικό χώρο, την ενίσχυση των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα του Μνημονίου και του ΔΝΤ δεν είναι μόνο οι δυνάμεις της εργασίας αυτές που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση αλλά και το περιβάλλον. Αυτό πιστοποιείται από νομοσχέδια όπως αυτό των επενδύσεων «φαστ-τρακ» όπου μεταξύ άλλων επιδιώκεται να περιοριστεί η δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ακριβώς όμως επειδή η επίθεση στην εργασία και το περιβάλλον είναι τόσο σφοδρή, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να συναντηθούν οι δυνάμεις της αριστεράς με τις δυνάμεις της οικολογίας ώστε να αναπτυχθεί μια ελπιδοφόρα δυναμική  ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού σε αριστερή-οικολογική κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς επιχειρούμε στην «Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο».     

30/10/2010