Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2010

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στο Κανάλι 1 του Πειραιά (90,4)

-    Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα η επίκληση εκλογών να συνιστά εκβιασμό;

Καταρχήν, εκλογές έχουμε την ερχόμενη Κυριακή. Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και πρώτη φορά σε επίπεδο περιφερειών και πρώτη φορά από τότε που το μνημόνιο κάθισε στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Το βασικό ενδιαφέρον είναι γιʼ αυτές τις εκλογές και τον πολιτικό τους χαρακτήρα. Έγκαιρα εμείς έχουμε καλέσει αυτές οι εκλογές να γίνουν ευκαιρία ώστε ο λαός να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κυβερνητική πολιτική, την αμφισβήτησή του και να δείξει ότι δεν αντέχει άλλο και πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετικός δρόμος. Είναι η πρώτη φορά που για τις εκλογές εκβιάζεται ο λαός με άλλες εκλογές. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές όποτε το κρίνει, εφευρίσκοντας ένα σπουδαίο λόγο κοινωνικό ή εθνικό και ζητώντας το αυτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το προαναγγέλλει, προσπαθώντας έτσι να επέμβει σʼ αυτή την εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της αριστεράς και ο ΣΥΝ έχουν πει ότι δεν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποιητική βάση για να ασκεί αυτή την πολιτική, την πολιτική του μνημονίου. Με αυτή την έννοια, εμείς έχουμε ζητήσει με διάφορους τρόπους να εκφραστεί ο λαός. Θα θυμόσαστε ότι είχαμε ζητήσει και δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Και με αυτή την έννοια, θέλουμε  να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία και κάθε χρόνο για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, για να γίνει η αναγκαία συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, η οποία θα είναι η βάση μιας κυβέρνησης αλλαγής που θα ακολουθήσει το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για το οποίο έχουμε πάρα πολλές φορές μιλήσει.  

-    Πιστεύετε πως ψηφίζοντας κανείς έναν υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, συναντά στην κάλπη τον κ. Μητσοτάκη; Γιατί και αυτό μου ακούγεται λίγο ως ηθικός εκβιασμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με αριστερές καταβολές.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο πολλά λέγονται. Το βασικό ζήτημα το έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δηλαδή ή Σγουρός ή χρεοκοπούμε. Είτε οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είτε χρεοκοπούμε. Ο ίδιος έθεσε το δίλλημα. Από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε για μνημονιακή πολιτική και αντιμνημονιακή πρέπει να συναθροίσουμε αυτές τις δυνάμεις. Ποιες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή υπέρ του μνημονίου, με την μια ή την άλλη λογική; Είναι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, είναι η εν δυνάμει πολιτική δύναμη που εκφράζει η κα Μπακογιάννη, το ΛΑΟΣ και η ΝΔ η οποία λέει ότι θα κάνουμε όλα αυτά τα οποία κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά λέει ότι δεν θα το κάνουμε με μνημόνιο. Δηλαδή ένα ψευδεπίγραφο πράγμα και άλλωστε αυτό φάνηκε και από αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς στο εξωτερικό.

-    Εσείς σʼ ένα δεύτερο γύρο θα στηρίζατε οποιονδήποτε αντιμνημονιακό υποψήφιο;

Το πολιτικό μήνυμα στέλνεται στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο, θεωρούμε ότι με ελευθερία και με βάση τη συνείδησή του ο καθένας μπορεί να ψηφίσει ή όχι και να επιλέξει. Το πολιτικό μήνυμα όμως στέλνεται στον πρώτο γύρο ώσπου να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το δημαρχοκεντρικό ή το περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και να πάμε σε μια διαδικασία πλουραλιστικής και πραγματικής λαϊκής έκφρασης όπου ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από το περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο.

-    Δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα μια συνάντηση του κ. Δημαρά με το κ. Σαμαρά, ρωτήθηκε και ο κ. Τσίπρας χθες. Τελικά δεν είδε ποτέ τον κ. Δημαρά; Γιατί θυμάμαι τον κ. Μητρόπουλο να τον προτείνει δημοσίως ως ικανότερου εκείνου για την θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου σας και μου κάνει εντύπωση να μην είχε καμιά συνάντηση ο κ. Τσίπρας μαζί του.

 Ο κ. Μητρόπουλος είναι ένας εκ φύσεως ευγενής άνθρωπος. Κατά την γνώμη μου και γνωρίζοντάς τον από κοντά, θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος με αριστερές καταβολές και αριστερή πρακτική και ένας άνθρωπος που υποστηρίζει με πάθος το κοινωνικό κράτος. Για την περιβόητη συνάντηση και εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω πως το είπε αυτό ο κ. Δημαράς και δεν υπήρξε καμιά, ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ή με οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΝ. Αυτές οι συναντήσεις έχουν να κάνουν και με υποστήριξη ή μη και θυμόσαστε ότι ο κ. Σγουρός είχε ζητήσει συνάντηση με το κ. Τσίπρα και είχε γίνει αυτή η συνάντηση όπου τον ευχαριστήσαμε για το γεγονός ότι  μας επισκέφθηκε και του τονίσαμε ότι δεν θα τον υποστηρίξουμε. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να πούμε το ίδιο  και για τον κ. Δημαρά αν είχε συμβεί αυτή η συνάντηση και δεν ήταν στο πλαίσιο του φαντασιακού του.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο Αλ .Τσίπρας μίλησε και για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού καθώς και για πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας. Σε μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα βλέπατε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Στην περιφέρεια της Αττικής έχουμε επιτύχει μια συνάντηση των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων με δυνάμεις από τη ριζοσπαστική οικολογία, οι οποίες εκφράζονται και με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Σχίζα και δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, που όμως διαφωνούν ευθέως με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτή δεν είναι μια πολιτική ευκαιρίας, δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας για τις περιφερειακές εκλογές και για την καταγραφή ενός υψηλότερου ή κατώτερου εκλογικού ποσοστού. Είναι η αντίληψη που και το ίδιο το συνέδριό μας κατέληξε. Ότι αυτές οι δυνάμεις, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και τον τρόπο που πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα, πρέπει να συναντηθούν, να συνεργαστούν. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές καταβολές και καταγωγές και αυτές θα πρέπει να ανατρέψουν και το μνημόνιο και να διαμορφώσουν τις συνθήκες μιας νέας κυβέρνησης. Μιας νέας κυβέρνησης που με διαφορετικό τρόπο να αφουγκράζεται και τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και να τα λύνει. Αυτό είναι το βασικό και θα έλεγα ότι θα ήταν ευχής έργον, σε όλη την Ελλάδα, όλες οι αριστερές δυνάμεις- και σʼ αυτές συμπεριλαμβάνω και το ΚΚΕ- να λειτουργήσουν σʼ αυτή την κατεύθυνση, και από την μεριά μας σʼ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

-    Άκουσα και τον κ. Τσίπρα να μιλά για δικές του πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές για ανασύνθεση της αριστεράς. Περιμένουμε και μια προσπάθεια σύμπλευση και με τον Αλ. Αλαβάνο;

Δεν είναι ζήτημα ονομάτων. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Εμείς λέμε το εξής. Μπαίνουμε σʼ αυτή τη λογική; Μπορούμε να την υπηρετήσουμε με βάση τις ανάγκες της συγκυρίας και με βάση το γεγονός ότι όλοι λέμε ότι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το μνημόνιο; Κάποιος πρέπει να απαντήσει γιατί έγινε αυτό το μνημόνιο. Έγινε για το χρέος; Μα το χρέος αυξάνεται.  Έγινε για τον πληθωρισμό; Μα ο πληθωρισμός αυξάνεται. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες έχει χρεοκοπήσει αυτή η πολιτική. Όλες οι αριστερές δυνάμεις, οι εντός και οι εκτός του κοινοβουλίου, θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμπορευτούν μαζί με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και μαζί με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που απεμπλέκονται  από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα και για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα.

-    Άρα αντιλαμβάνομαι ότι σʼ αυτή την προσπάθεια χωράει και η Δημοκρατική Αριστερά. 

Σʼ αυτή την προσπάθεια χωράνε όλοι όσοι έχουν αυτή την λογική. Όλοι όσοι δεν θέλουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να παίξουν τον ρόλο του μισο-υποστηριχτή, κρυφο-υποστηριχτή τελικά του μνημονίου.

-    Από χθες άνοιξε και πάλι η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και αφορμή στάθηκε μια συνέντευξη του κ. Πάγκαλου. Εσείς ως σχήμα στηρίζετε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Εμείς λέμε συγκεκριμένα πράγματα. Λέμε ότι κανένας και σε οποιαδήποτε πολιτική δεν μπορεί να ξεφύγει από την λογική του τι θα γίνει με το χρέος. Εμείς λοιπόν στηρίζουμε την εξής απλή λογική αλλά και εφαρμόσιμη πρόταση.  Ένα κομμάτι του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες του Νότου, θα πρέπει να διαγραφεί. Είτε αυτό ονομάζεται νομικά επαχθές χρέος είτε αυτό είναι ένα χρέος το οποίο στην ουσία επιβλήθηκε στη χωρά και θα πρέπει να διαγραφεί. Θα πρέπει οι χώρες μέλη της ΕΕ να δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι εμπορικές τράπεζες δηλαδή με επιτόκιο 1% και όχι να γίνονται υποχείρια μιας τραπεζικής τακτικής, η οποία δανείζεται με 1% η εμπορική τράπεζα και δανείζει το κράτος με 3,4,5,6% ή με τα σπρέντ που έχουν ξεπεράσει τις 1000 μονάδες. Ξέρετε ότι η Γερμανία τώρα μας δανείζει μέσω τράπεζας.

-    Προφανώς δεν ζητάτε την αποπομπή του κ. Πάγκαλου επειδή πρότεινε κάτι τέτοιο;

Η ΝΔ μιλάει για αποπομπή του κ. Πάγκαλου. Αν τα προβλήματα της χώρας λύνονταν  με την αποπομπή του κ. Πάγκαλου, θα το ζητούσαμε και εμείς. Εμείς ζητάμε την αποπομπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

-    Εσείς βλέπετε εθνικές εκλογές ή όντως το βράδυ των εκλογών θα πανηγυρίζουν ως νικητές και πρόκειται για μια μπλόφα του κ. Παπανδρέου; 

Προσπαθώ να είμαι έξω από τις ερμηνείες πολιτικών σχολιαστών και δημοσιογράφων, οι οποίες θα αρχίσουν από το βράδυ των εκλογών. Προσπαθούμε σαν ΣΥΝ, και άλλοτε το καταφέρνουμε και άλλοτε όχι, στον κέντρο της προσοχή μας να είναι τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δηλαδή το επίπεδο της ανεργία, οι περικοπές των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, η κατεδάφιση της κοινωνίας. Εμείς θα συνεχίσουμε σʼ αυτή την κατεύθυνση. Μέσα σʼ αυτή την διαδικασία υπάρχουν και οι εκλογές; Αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Η μπάλα όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, είναι από τη μεριά της κυβέρνησης. Όποτε το αποφασίσει εμείς θα ανταποκριθούμε με βάση τη δική μας πολιτική. Έχει βγει τις τελευταίες μέρες και ένα περίεργο σενάριο περί αναβολής του δεύτερου γύρου των εκλογών και στο βαθμό που αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα στην ουσία ζητάμε για συνταγματική εκτροπή και είναι ένα θέμα πόσο και ποιοι τα σκέφτονται αυτά τα πράγματα και με ποια λογική.

To Γραφείο Τύπου