Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/11/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ, σχετικά με τις δηλώσεις της Υπ. Παιδείας για την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

Ισχυρισμούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του έλληνα πολίτη διατύπωσε από την Τρίπολη η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας φέρεται να δήλωσε (εφημ. «Ελευθερία» Καλαμάτας, 1-11-2010):

«Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη είναι για τους μαθητές και όχι για τους καθηγητές και για το λόγο αυτό την καταργήσαμε (!) και πλέον η βοήθεια προς τους μαθητές που έχουν ανάγκη θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών». 

Με την ίδια, παράλογη «λογική» θα μπορούσε επίσης η κ. υπουργός να ισχυριστεί ότι και το σχολείο είναι για τους μαθητές και όχι για τους καθηγητές και για το λόγο αυτό το καταργούμε, και στο εξής η παιδεία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αν όμως για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου είναι αναγκαία η φυσική παρουσία και η δράση εκπαιδευτικών, αυτό ισχύει, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που αφορά κατά βάση παιδιά που δεν είναι εύκολο να απευθυνθούν στα ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ακόμη πιο απαραίτητη η διδασκαλία που προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Οι από απόσταση διδακτικές «κονσέρβες» -αν και εφόσον, βέβαια, εξασφαλιστεί για όλα τα παιδιά ο σχετικός εξοπλισμός- δεν μπορούν να έχουν κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. 

Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί η ηγεσία του υπ. Παιδείας ότι η στήριξη των παιδιών στο δρόμο της μάθησης είναι υποχρέωση της Πολιτείας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τις μορφωτικές ανισότητες που λειτουργούν σε βάρος των πιο αδικημένων παιδιών της κοινωνίας.

Για την εκπλήρωση ενός τέτοιου στόχου αξίζει η όποια οικονομική δαπάνη.

Τμήμα Παιδείας