Skip to main content.
02/11/2010

Δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ: Ομιλία της υποψ. δημάρχου Αθηναίων Ελ. Πορτάλιου στην κεντρική συγκέντρωση της Ανοιχτής Πόλης στα Προπύλαια

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Αλέκο Λύτρα που έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν από την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απʼ αυτό το πάθος μας  για κάτι πιο μακρινό κι ο αγέρας που κλείνει απότομα τις πόρτες και μένουμε πάντοτε έξω,

θα έλεγε ο δικός μας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης..

Πάντα κοντά στη Μυρτώ και τα παιδιά, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Αλέκο. Η ζωή όσων μένουν ας έχει τη γενναιοφροσύνη που προστατεύει από τη λησμονιά τους αγαπημένους νεκρούς μας. Συντροφικότητα, ευγένεια, προσήνεια, μαχητικότητα, ασίγαστο πάθος. Αυτά τα πολύτιμα ορυκτά της αριστεράς διαφύλαττε με τη ζωή του, σε εποχές μικρόψυχες, ο Αλέκος Λύτρας. Κι αυτά ακριβώς τα χαρίσματα κάνουν την οδύνη της απώλειας  μεγαλύτερη.

Εν τούτοις, συνεχίζουμε. Αλλά απόψε, όπως και κάποιες άλλες στιγμές, με τη συνείδηση ότι η ζωή είναι τόσο δυνατή όσο και οι ματαιώσεις της.

Οι προεκλογικές μέρες πέρασαν γρήγορα για την Ανοιχτή Πόλη στους δρόμους της Αθήνας, στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους και στις κινητοποιήσεις που δεν πάγωσαν λόγω προεκλογικού κλίματος.

Σήμερα η πόλη ακινητοποιήθηκε από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Οι κοινωνικές υπηρεσίες για όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη είναι τα πρώτα θύματα  της δαμόκλειας σπάθης του μνημονίου. Όπως και οι εργαζόμενοι  σʼ αυτές. Έσπευσε ο κ. Προβόπουλος με απύθμενο θράσος, που αντλεί από τον παχυλό μισθό του των πολλών εκατομμυρίων  ?, να στηλιτεύσει τις σπατάλες των ΚΑΠΗ και να απειλήσει τα μεταφορικά κονδύλια των μαθητών στα δημόσια σχολεία. Αν, αυτός και το σύστημα το οποίο εκφράζει, συνεχίσουν να εκποιούν τον κοινωνικό πλούτο και τα δημόσια αγαθά και να καταργούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όχι μόνο η πτώχευση θα είναι προδιαγεγραμμένη αλλά και οι προϋποθέσεις της εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση θα έχουν υποθηκευτεί.

Γιʼ αυτό και απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού, ο οποίος αγνοώντας κάθε έννοια δημοκρατίας,  επισείει τη δημοκρατία ως απειλή. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της ακυβερνησίας. Όμως ο ίδιος και η πολιτική του, της τρόικας και των Βρυξελλών, χρεοκοπούν καθημερινά τη χώρα και τα πρωθυπουργικά επιτελεία αποφασίζουν και διατάσσουν,  καταργώντας το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η σημερινή πολιτική πρέπει να αποδοκιμαστεί εκκωφαντικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές . Οι πολίτες της χώρας πρέπει να ανακόψουν τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας.

Υπάρχει άλλος δρόμος διεξόδου από την κρίση, σε ρήξη με τη βασιλική οδό του μνημονίου που βαθαίνει την κρίση και πολλαπλασιάζει το χρέος, πλουτίζοντας τις τράπεζες και το κεφάλαιο και οδηγώντας στη φτώχεια και την υποβάθμιση τις λαϊκές τάξεις. Αυτό τον άλλο δρόμο ανιχνεύει η Ανοιχτή Πόλη, αντιμετωπίζοντας τα οξυμένα προβλήματα της Αθήνας και των ανθρώπων της.

Μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την Αθήνα, όχι εν κενώ, όχι με ρητορείες και κούφια λόγια στα χαρτιά, αλλά με την επίγνωση ότι ακόμα και στοιχειώδεις κοινωνικές υποδομές της πόλης υφίστανται ήδη συρρίκνωση και υποβάθμιση. Ποιος φταίει; Σίγουρα οι επιλογές υπέρ των μεγάλων συμφερόντων της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, που αφήνει 110 εκατ. ? χρέος και δάνεια 200 εκατ. ?, χωρίς κανένα αντίκρισμα σε κοινωνικό έργο.

Ταυτόχρονα και σε βάθος χρόνου, η κυβερνητική πολιτική του μνημονίου οδηγεί τον δήμο Αθηναίων σε οικονομικό μαρασμό. 40% λιγότεροι πόροι, περικοπή των επιχορηγήσεων των υπουργείων, όχι κοινοτικά προγράμματα στην Αττική, νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους, αύξηση του κόστους υπηρεσιών και έργων λόγω ΦΠΑ και μείωση των εσόδων του Δήμου λόγω ύφεσης.

Η ανατροπή αυτής της δεινής πραγματικότητας συνεπάγεται ρήξη με την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, κοινωνικά μέτωπα πάλης που θα συνενώσουν τις γειτονιές με τους εργασιακούς χώρους και σχέδια υπέρ της πλειοψηφίας των δημοτών. Σχέδια που θα εδράζονται στην αλληλεγγύη και την αναδιανομή του πλούτου στην πόλη.

Η Ανοιχτή Πόλη  ήταν αυτή που συγκρούστηκε με τη δημοτική αρχή Κακλαμάνη έμπρακτα και ανέτρεψε πολλές επιζήμιες για την Αθήνα αποφάσεις, όταν το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ή συνέπλεε. Ο κ. Καμίνης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Όχι μόνο γιατί έλαβε δύο φορές και επώνυμα το χρίσμα του πρωθυπουργού, ο οποίος τον προσμέτρησε στην πολιτική του μνημονίου. Αλλά και γιατί ο περίφημος ανεξάρτητος συνδυασμός του με τις 3 δυνάμεις πλην του ΠΑΣΟΚ που τον υποστηρίζουν  - της Δράσης του κ. Μάνου, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων - δεν αντέδρασε αλλά υποτάχθηκε στην πρωθυπουργική εντολή. Ο κ. Καμίνης έχει ήδη παρουσιάσει τις θέσεις του, αστήριχτες και αντιφατικές που κινούνται σε κεντροδεξιά κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πολίτες της Αθήνας συναντούν εδώ και 5 χρόνια τους ανθρώπους της Ανοιχτής Πόλης , παρόντες και παρούσες σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της πόλης και της καθημερινής ζωής. Δεν είμαστε ξένο σώμα αλλά κομμάτι του λαού της Αθήνας. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες με τους συμπολίτες μας. Είμαστε ένα συλλογικό, δημοκρατικό, μαζικό δημοτικό σχήμα, γειωμένο στην κοινωνία, που επιθυμεί να αντιπροσωπεύσει κοινωνικά αιτήματα στους δημοτικούς θεσμούς.

Μʼ αυτή την παρακαταθήκη δώσαμε την εκλογική μάχη. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί τη δώσαμε με όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ παρούσες, με συντρόφους και συντρόφισσες από τον αντιμνημονιακό, ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό χώρο και με ανθρώπους των κινημάτων που συναντήσαμε σε κοινούς αγώνες. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα της δράσης, των ιδεών και της ανιδιοτελούς συμμετοχής μας στα κοινά. Μας συνέχουν και μας κινητοποιούν οι αρχές, της Αντίστασης , της Αλληλεγγύης, της Συμμετοχής και της Δημιουργίας.

Στη σημερινή Αθήνα , που δοκιμάζεται σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου από πραγματική ανθρωπιστική κρίση, καταθέτουμε ένα πρόγραμμα άμεσης δράσης για τις γειτονιές, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με την αξιοποίηση όσων πόρων υπάρχουν, από το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στη συμμετοχή των δημοτών που θα ανακουφίσει από τις επιπτώσεις της κρίσης στις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον. Ένα πρόγραμμα που θα βάλει τις βάσεις για συλλογικούς μαζικούς αγώνες ανατροπής του μνημονίου στο δήμο και παντού στη ζωή μας.

Οι 40 ημέρες του εκλογικού μας αγώνα μπορεί να μην συγκλόνισαν τον κόσμο, μας έφεραν, όμως, σε επαφή με τον λαό της Αθήνας και μας εξόπλισαν με νέα γνώση των προβλημάτων και αγωνιστική αποφασιστικότητα.

Την υπόθεση της Ανοιχτής Πόλης πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσες όλων των ηλικιών και όλων των ευαισθησιών. Στα ψηφοδέλτια μας όλες οι συμμετοχές είναι επώνυμες.  Έχουν την επωνυμία των αγώνων μας. Το «εμείς» της δημοτικής μας κίνησης συνενώνει τα κινήματα πόλης με τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους των οργανικών διανοούμενων και καλλιτεχνών της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μένουν μόνο 4 ημέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά , πολλαπλασιάζοντας την επικοινωνία μας με τον λαό της Αθήνας. Χρειάζεται οι πολίτες να μας δώσουν και με την ψήφο τους δύναμη για να συνεχίσουμε. Άλλωστε γνωρίζουν και γνωρίζουμε ότι το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.»

Το γραφείο τύπου