Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/11/2010

Απάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα του Αχελώου - Η.Διώτη: "Υπεκφεύγει η υπουργός να τοποθετηθεί για τον Αχελώο

«Με γενικόλογες απαντήσεις η υπουργός Περιβάλλοντος αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα που της είχε τεθεί, δηλαδή ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου στην κίνηση του υπουργού Υποδομών να καταθέσει αίτηση για τη μερική ανάκληση της απόφασης αναστολής των εργασιών στον Αχελώο». Αυτό σχολίασε με αφορμή την απάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη σε ερώτηση που είχαν καταθέσει μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη.

Σύμφωνα με την υπουργό «το ΥΠΕΚΑ έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση του ως προς το έργο μερικής εκτροπής του Αχελώου. Σε εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων του ΣτΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η διερεύνηση του έργου στο πλαίσιο των Διαχειριστικών Σχεδίων των εμπλεκομένων Υδατικών Διαμερισμάτων. […] Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης το προκαταρκτικό Σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 και να έχει οριστικοποιηθεί μετά από την απαραίτητη εξάμηνη διαβούλευση τον Μάρτιο του 2012».

Όπως σημείωσε η βουλευτής, «είτε η κ. Μπιρμπίλη έχει άγνοια του τί συμβαίνει μέσα στο ίδιο της το υπουργείο, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η αρχική αίτηση υπογραφόταν και από το ΥΠΕΚΑ και με μεταγενέστερη απόφαση της υπουργού, αποσύρθηκε η υπογραφή του υπ. Περιβάλλοντος, είτε είναι σκόπιμη η κυβερνητική διγλωσσία, ώστε να “θολώσουν τα νερά” γύρω από το θέμα. Από ʽκει και πέρα, δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για φράγματα και ταμιευτήρες, ως κορωνίδες μάλιστα της πολιτικής της, για την ορθολογική χρήση του υδάτινου δυναμικού για τη Θεσσαλία. Αναμένουμε την άμεση εφαρμογή της εξαγγελθείσης υδατικής πολιτικής, καθώς και του εθνικού προγράμματος προστασίας και διαχείρισης των υδάτων. Έως τότε, θα παραμείνουμε πολέμιοι των έργων εκτροπής του Αχελώου, έργων που δεν έχουν καμιά νομική, επιστημονική, περιβαλλοντική και ηθική νομιμοποίηση».

H απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής