Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/02/2003

Οι θέσεις του ΣΥΝ σχετικά με τη δημοσιότητα στη δίκη της 17Ν

Ο Νίκος Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του ΣΚΑΙ (κ.Ακριβοπούλου) σχετικά με τη δημοσιότητα στη δίκη της 17Ν, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Ο ΣΥΝ έγκαιρα τοποθετήθηκε δημόσια, και πριν και κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, υπέρ της δημοσιότητας της δίκης της 17Ν.

Η δημοκρατία, η αλήθεια, η δικαιοσύνη δεν έχασαν από τη δημοσιότητα που υπήρξε σε όλες τις μεγάλες δίκες της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από έγκυρους νομικούς και πανεπιστημιακούς, από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, από τους δικηγορικούς συλλόγους δίνουν θετική διέξοδο υπέρ της δημοσιότητας με την χρήση κεντρικής τηλεοπτικής κάμερας και με τη χρήση βεβαίως όλων των μέσων που προσωπικά χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια προετοιμασίας της δίκης στη βάση μιας διαφορετικής άποψης που είχε ως προφανή στόχο τη συρρίκνωση της δημοσιότητας της δίκης.

Μας προκαλεί οδυνηρή έκπληξη αυτή η άποψη, ακριβώς γιατί εκπορεύεται από αρχές και υπηρεσίες που είχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ευθύνη για το πολύμηνο τηλεοπτικό σώου, για τις επιλεκτικές διαρροές δικαστικών εγγράφων, για την περιφορά σεναρίων και την φωτογράφηση προσώπων ως πιθανών ενόχων, για πολύμηνη υπέρ-πληροφόρηση και δημοσιότητα, η οποία προκάλεσε σοβαρά φαινόμενα παραπληροφόρησης και η οποία αρκετές φορές είχε υποταχθεί στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών πολιτικών επιλογών και σκοπιμοτήτων.

Η δημοσιότητα και η έγκυρη ενημέρωση λειτουργεί υπέρ των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, δεν αφήνει περιθώριο για να λειτουργήσουν οι δίκες των τηλε-παραθύρων και η ασυδοσία της παραπληροφόρησης.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχθούμε να υπάρξει αναδίπλωση στις βασικές αρχές του νομικού μας πολιτισμού και του δικαιακού μας συστήματος. ΄Όταν μάλιστα, εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος (τρομο)νόμος, ο οποίος έχει υποστεί καταλυτική κριτική και μέσα στη Βουλή και στο δημόσιο επιστημονικό διάλογο, γιατί αφ' ενός επιτρέπει την περιστολή ατομικών δικαιωμάτων και γιατί αφ' ετέρου αλλοιώνει την σύνθεση των δικαστηρίων με την αφαίρεση της δικαιοδοσίας από τα αρμόδια μικτά ορκωτά δικαστήρια".

To Γραφείο Τύπου