Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2010

Αποσπάσματα συνέντευξης του Ν. Παππά, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με τον συνδυασμό «Αττική Συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο», στο ρ/σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

-    Περί πρόωρων εκλογών

Ζήσαμε, για τρίτη φορά, μια αλλαγή στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης. Κάποιοι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και θα προσέλθουμε σʼ ένα πολιτικό πινκ πονκ με άτομα τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και βάζουν στρακαστρούκες. Και το  κλείνω εδώ γιατί δεν θέλω να τροφοδοτούμε και μείς μια συζήτηση που δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά διακυβεύματα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας.

Ο κ. Παπανδρέου παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Είχαμε πει ότι αυτή η βουλή είναι μεταβατική διότι η κυβέρνηση εξελέγει με μια εντολή και κάνει άλλα. Θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, να μείνει όσο μπορεί. Να μείνει μέχρι να τελειώσει το μνημόνιο, να μας πάει στην ελεγχόμενη χρεοκοπία. Αλλά οι πολιτικές αυτές δεν βρίσκουν τη συναίνεση του κόσμου. Αισθάνονται να κλυδωνίζονται, τεμαχίζουν την κοινωνία και ως εκ τούτου αναζητούν εναγωνίως το νέο μπλοκ εξουσίας που θα περιπατήσει τις μνημονιακές πολιτικές για την επόμενη δεκαετία. Το νέο κόμμα της κας Μπακογιάννη, την ακροδεξιά που αδημονεί να κυβερνήσει εν καιρώ μνημονίου. Μιλάμε για πραγματική ανατριχίλα για κάθε προοδευτικό άνθρωπο και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ελπίζω να μην βρει και αλλού στηρίγματα.

Είδαμε, βέβαια, και τα τελευταία σενάρια των οικουμενικών κυβερνήσεων  και  θα ήθελα να επισημάνω κάτι το οποίο είναι μια κρίσιμη αλλαγή. Ο κ. Σαμαράς πόνταρε σε μια τακτική αναμονής. Να αφήσει την κυβέρνηση να εισπράξει όλο το κόστος της πολιτικής που απορρέει από το μνημόνιο και αφήνει μεγάλο κομμάτι του κόσμου στο περιθώριο και να έρθει μεταβατικά. Αλλά επειδή αυτός αισθάνεται ότι το πολιτικό σύστημα και το μπλοκ εξουσίας και ο βασικός του πυλώνας κλυδωνίζεται, έχει αρχίσει και κλείνει πιο έντονα το μάτι και προς τα έξω και προς τα μέσα. Ο κ.Σαμαράς προβάρει κοστούμι μνημονιακό. Είχε δεσμευτεί, βεβαίως, από το πρόγραμμά του, στις 7 Ιουλίου, ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για όσο το χρειαζόμαστε. Είπε πάρα πολύ δυνατά ότι τον δεσμεύει η υπογραφή της χώρας, πήγε στο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και δήλωσε τρανταχτά ότι ψήφισε όλες τις διαθρωτικές αλλαγές. Και διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό είναι ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής την οποία εμείς θέλουμε να αποδομήσουμε, να αλλάξουμε και να γκρεμίσουμε.