Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2010

Πηγή κινδύνων η Γαλλοβρετανική στρατιωτική συμφωνία - Δήλωση Π. Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Σχετικά με τη Γαλλοβρετανική στρατιωτική συμφωνία, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Γαλλικού Κ.Κ. για τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των Σαρκοζί και Κάμερον. Δέσμιες της στρατιωτικής αντίληψης για την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας, οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας προχωρούν σʼ έναν άκρως ολισθηρό δρόμο. Συγκροτούν κοινή επεμβατική δύναμη, σχεδιάζουν τον από κοινού εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους, προωθούν τη συνεργασία στην παραγωγή οπλικών συστημάτων διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων, ιδιαίτερα σε εύφλεκτες περιοχές, όπως η Μ.Ανατολή και η Αφρική.

Οι επιλογές αυτές είναι ασυμβίβαστες με μια Ευρώπη της ειρήνης και του αφοπλισμού, ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, απαλλαγμένη από το ΝΑΤΟ και ικανή να συμβάλλει σε ειρηνικές λύσεις των διεθνών προβλημάτων. Η διεκδίκηση μιας τέτοιας Ευρώπης είναι πιο αναγκαία σήμερα που έχει καταστεί ζήτημα ζωής για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες η μεταφορά πόρων από  τους εξοπλισμούς σε προγράμματα για την κοινωνική προστασία, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη σωτηρία του περιβάλλοντος».

To Γραφείο Τύπου