Skip to main content.
04/11/2010

Περιφερειακή παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ: Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσου Κουράκη, για το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο

Τάσος Κουράκης: Να γίνει πραγματική διαβούλευση για το προβληματικό σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, που κινείται σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση.

Για το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Πολιτισμού, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Τάσος  Κουράκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Το σχέδιο νόμου  που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Πολιτισμού δεν διαμορφώθηκε μέσα από δημοκρατικές επεξεργασίες, αλλά μέσα από μια αδιαφανή διαδικασία κατά την οποία αγνοήθηκαν κατάφορα οι απόψεις των δημιουργών της κινηματογραφίας.

Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει σφαιρικά τα προβλήματα του κινηματογράφου στην Ελλάδα, αλλά ενισχύει και προωθεί μονοπωλιακές καταστάσεις παραγωγών, διανομέων και πολυ-κινηματογράφων. Μετατρέπει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)  σε  μονοπρόσωπη εταιρεία, αφού δίνει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο και αναγορεύει τον διοριζόμενο Γενικό Διευθυντή και κατά συνέπεια το Υπουργείο σε υπέρτατο κριτή και διαμορφωτή της κινηματογραφικής τέχνης. Το αντιδημοκρατικό αυτό σχέδιο νόμου καταργεί τις  Γενικές  Συνελεύσεις στο ΕΚΚ και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για διοικητικό και οικονομικό έλεγχο. Καταργεί την εκπροσώπηση των αιρετών σε κάθε διοικητικό συμβούλιο και επιτροπή. Η ελληνική ταινία παύει να προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εκτός από 2 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων που πάνε στο Διεθνές Φεστιβάλ. Δεν κάνει καμία αναφορά στην ανάπτυξη, στο ντοκιμαντέρ, στο σενάριο,  στην ταινία μικρού μήκους, στο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Απουσιάζει κάθε αναφορά στην κινηματογραφική παιδεία, κάθε αναφορά και πρόβλεψη για τα νέα κινηματογραφικά μέσα.

Απαιτούμε έστω και τώρα να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα των 9 μόλις ημερών της ηλεκτρονικής διαβούλευσης,  που αποτελεί παρωδία του πολυδιαφημισμένου απ΄ τον Πρωθυπουργό θεσμού της ανοιχτής διακυβέρνησης. Απαιτούμε επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των ανθρώπων του κινηματογράφου, ώστε το τελικό σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή  να είναι ριζικά τροποποιημένο και να  κινείται επάνω στην επιταγή  του Συντάγματος «Η Τέχνη είναι ελεύθερη» την οποία καταστρατηγεί βάναυσα το σημερινό σχέδιο νόμου».