Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2010

Δηλώσεις μετά την συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αʼ Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και Υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας Σόφη Παπαδόγιαννη, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποτελούμενη από τους κυρίους: Ηλία Γιαννόγλου, Παπαδόπουλο Γιάννη και Αμπατζόγλου Θόδωρο. Μετά  την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

•    Εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Αμπατζόγλου Θόδωρος δήλωσε:

Επισκεφθήκαμε σήμερα τα γραφεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τον πρόεδρο τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το ελληνικό φαρμακείο. Εξηγήσαμε ότι το φαρμακείο εξυπηρετεί περίπου 500.000 ανθρώπους την ημέρα σε πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, είναι ένας αναντικατάστατος κρίκος στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και η πολιτεία οφείλει να δει τα προβλήματά του και να το στηρίξει. Αντί γι αυτό, αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα είναι μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και ανάδειξης κάποιων αρνητικών στοιχείων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε, τον αγώνα δηλαδή για αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

•    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

Η πολιτική του Μνημονίου βυθίζει την ελληνική κοινωνία την στερεί από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την στερεί από την πρόσβαση στο φάρμακο. Χθες μόλις ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε περικοπές 30% στις δαπάνες για την Υγεία. Προχθές μάθαμε ότι σταματούν να χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία οι καρκινοπαθείς και οι θαλασσαιμικοί που έχουν άμεση ανάγκη από ιατρικά υλικά προκειμένου να κρατηθούν στην ζωή. Πριν από δυο εβδομάδες μάθαμε ότι υπήρχε στο ΙΚΑ εντολή να σταματήσουν να χορηγούνται και να χρηματοδοτούνται υποδήματα διότι αυτό κοστίζει περισσότερο αφού άλλωστε υπάρχει προοπτική να κοπούν τα πόδια των ασθενών οπότε δε χρειάζεται η κοινωνική στήριξη και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Πρόκειται για μια κοινωνία που οδηγείται στον κανιβαλισμό. Και πρέπει αυτή η πορεία να αλλάξει. Το μνημόνιο θεωρεί ότι οι ανθρώπινες ανάγκες, οι κοινωνικές ανάγκες είναι κόστος. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει η ελληνική κοινωνία να γυρίσει πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Το μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Στην πραγματικότητα αυτό για τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία έχει να κάνει όχι με την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα φαρμακεία, άλλωστε η χώρα μας έχει ένα φαρμακείο για κάθε 850 κατοίκους έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό. Αυτή η πολιτική απαντάει μονάχα στην ανάγκη να εξυπηρετηθούν κεφαλαιουχικά συμφέροντα. Υπάρχουν ήδη μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που καιροφυλακτούν, επιθυμούν να φτιάξουν πολυφαρμακεία σούπερ μάρκετ για να κερδίσουν. Δεν μπορεί όμως να απαντάμε στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες και προσδοκώντας μονάχα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάποιους ώστε να κερδίζουν ακόμα περισσότερα.

Οι πολίτες πρέπει να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία και έχουν την Κυριακή για λίγες ώρες τη δύναμη στα χέρια τους. Η κάλπη πρέπει να δώσει μήνυμα ελπίδας και αλλαγής πορείας. Στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προς τον συντηρητισμό, και τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας που θα στηρίξει το μνημόνιο, να απαντήσουμε με την ελπιδοφόρα συνάντηση της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού χώρου, προκειμένου να απελευθερωθεί η χώρα μας από τα δεσμά του μνημονίου.

To Γραφείο Τύπου