Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/11/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσος κίνδυνος καταστροφής του φοινικοδάσους στο Βάι Λασιθίου από το κόκκινο σκαθάρι

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Στο Βάι Λασιθίου βρίσκεται το μεγαλύτερο σε έκταση (250 στρέμματα) φοινικόδασος που αποτελεί μέρος του οικολογικού δικτύου Natura 2000 και θεωρείται ειδικά προστατευόμενη περιοχή με βάση τη συνθήκη της Βαρκελώνης. Τις τελευταίες μέρες,  υπάλληλοι του δασαρχείου Λασιθίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς σε μια από τις ειδικές παγίδες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά της περιοχής του φοινικοδάσους, «πιάστηκε» κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus).

Μολονότι στην περιοχή του φοινικοδάσους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλο εύρημα, στην υπόλοιπη Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδα, όπως στη Ρόδο, το κόκκινο σκαθάρι έχει καταστρέψει χιλιάδες φοινικοειδή.

Για την προστασία του φοινικοδάσους, της λεκάνης απορροής του και της ευρύτερης περιοχής από την προσβολή του εντόμου καθώς και για την επέκταση της αναδάσωσης του, ως γνωστόν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος ύψους 400.000 ευρώ.

Πέρα από τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή της Απόφασης 2008/776/ΕΚ,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση του εντόμου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μια εγκεκριμένη μέθοδος πρόληψης;

•    Έχει χρησιμοποιηθεί το εγκεκριμένο ποσό από το Ταμείο Δασών για την προστασία της περιοχής του φοινικοδάσους από το σκαθάρι και με ποιο τρόπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης