Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/02/2003

Περιοδεία του Προέδρου του Συνασπισμού στην Καλαμάτα

Στη Μεσσηνία βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μετά τις τρομακτικές καταστροφές που σημειώθηκαν στα οδικά δίκτυα του Νομού και απέκοψαν την Μεσσηνία από την υπόλοιπη χώρα.

Συναντήθηκε με το Νομάρχη κ. Δράκο, το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Κουτσούλη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους Δημάρχους, την Τοπική ΄Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς όλου του Νομού.

Ενημερώθηκε για το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Νομού και των κατοίκων.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στήριξε τα αιτήματα των φορέων του νομού για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση για την επαναχάραξη του εθνικού άξονα Τρίπολης-Καλαμάτας καθώς και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο Νομαρχιακό οδικό δίκτυο και αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η Πελοπόννησος είναι η δεύτερη πιο φτωχή ελληνική περιφέρεια και η τρίτη πιο φτωχή περιφέρεια της Ε.Ε. και σε αυτή την θέση παραμένει μετά από δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και με ορατό τον κίνδυνο να περικοπεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα της περιοχής από το Γ' ΚΠΣ για παρατυπίες και καθυστερήσεις.

΄Όλα τα βασικά προβλήματα της περιοχής παραμένουν ανοιχτά. Η αγροτική οικονομία σε αποδιάρθρωση, η μεταποίηση σε ύφεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθηλωμένες, ο τουρισμός πλήττεται από τις συνέπειες των καταστροφών, ενώ ο ορεινός όγκος παραμένει αναξιοποίητος.

Η Μεσσηνία δεν βρήκε ακόμα τη νέα αναπτυξιακή φυσιογνωμία της. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης του Νομού είναι κατώτεροι από την υπόλοιπη Ελλάδα διευρύνουν τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών αλλά και εντός της περιφέρειας της Πελοποννήσου.

Στις αξιόπιστες μελέτες, στο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων και στην εξασφαλισμένη πρόσθετη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση για να στηριχτεί η ανασυγκρότηση του νομού, ώστε να ξεπεράσει γρήγορα τις συνέπειες από τις καταστροφές.

To Γραφείο Τύπου