Skip to main content.
05/11/2010

Αποκρατικοποίηση Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου(ΔΕΠΑ). Η κυβέρνηση επιμένει στην εγκληματική πολιτική της παράδοσης του ενεργειακού τομέα στους ιδιώτες. - του Νίκου Γεωργακάκη

Με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα και στο πλαίσιο επιτάχυνσης των  διαδικασιών  για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση προχώρησε στην  επιλογή των συμβούλων (Rothschild, UBS και Alpha Bank) που θα την προωθήσουν. Όπως και σε όλες γενικά τις Δ.Ε. , αντί η κυβέρνηση να προωθεί την ανάπτυξη τους σχεδιάζει και υλοποιεί την ιδιωτικοποίηση τους.

Όμως, ο ρόλος της ΔΕΠΑ, ως σήμερα, είναι σημαντικός  και συνοπτικά αφορά τις  μακροχρόνιες συμβάσεις για αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Τουρκία (μέσω αγωγών), την Αλγερία (με καράβια, σε υγροποιημένη μορφή) ενώ συμμετέχει στο project του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και στον «κάθετο» αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας. Ο ρόλος αυτός όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί αλλά αντίθετα να διευρυνθεί με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα η ενδυνάμωση του ρόλου  της στη διανομή για ταχύτερη προώθηση του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση.

Στην σημερινή εποχή της κρίσης που διερχόμαστε επιβάλλεται να υπάρχει σε κρίσιμους τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, ο ενεργειακός κλπ ένας σημαντικός δημόσιος τομέας που να ρυθμίζει και να εξασφαλίζει άμυνες,  η κυβέρνηση ανεύθυνα προχωρά στο νεοφιλελεύθερο δρόμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, συνέπειες σημαντικές και για τη ΔΕΠΑ και για τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), και για την οικιακή κατανάλωση και για την ανάπτυξη και για τη ΔΕΗ. Θυμίζουμε εδώ, ότι, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει (επί διοίκησης Π. Αθανασόπουλου) να ασκήσει το δικαίωμα της εξαγοράς ποσοστού έως και 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.       

Όμως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την εγκληματική πολιτική  ιδιωτικοποιήσεων  στον ενεργειακό τομέα και η μόνη περίπτωση να αλλάξει ρότα είναι είτε η παταγώδης  αποτυχία της, είτε η αφύπνιση και  ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

Σε καμιά όμως περίπτωση δεν έχει λογική, ΄ να αφήνεται να ρυθμίζεται από την αγορά και τους ιδιώτες,  το φυσικό αέριο, το οποίο αφενός αποτελεί φιλικότερη στο περιβάλλον ενεργειακή ύλη και αφετέρου ως πλήρως εισαγόμενο επιδρά στην  ενεργειακή μας εξάρτηση.  Είναι ανεπίτρεπτο να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ.

Ούτε ο άμεσος έλεγχος του δημοσίου πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά ούτε και ο έμμεσος –μέσω ΔΕΗ- που οι ιδιώτες επιθυμούν να εξοστρακίσουν. Ο δημόσιος  έλεγχος της ΔΕΠΑ πρέπει να διευρυνθεί με παράλληλη προώθηση του κοινωνικού ελέγχου της.