Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/03/2003

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Το έγγραφο του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Φίσλερ, σύμφωνα με το οποίο "κανένα είδος γεωργίας δεν πρέπει να αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον, τη συμβατική και βιολογική γεωργία, αφού καταργεί ακόμη και τα στοιχειώδη προσχήματα, σχετικά με τους "γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς" (Γ.Τ.Ο.). Ταυτόχρονα, το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει το διάτρητο των επιχειρημάτων και την πολιτική υποκρισία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τη μείωση των δαπανών της ΚΑΠ και την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από το παραγόμενο προϊόν, με την επιδίωξη τάχα προϊόντων ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι επιδιώξεις αυτές που προφανώς συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΠΟΕ, έρχονται σε κάθετη αντίθεση με την απαίτηση των ευρωπαίων πολιτών για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα παράγει υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζει τη μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση.

Η υλοποίηση των σχεδίων που προτείνει ο κ. Φίσλερ, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της χώρα μας. Κινδυνεύει να χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του μικρού κλήρου, της ιδιαίτερης καλλιεργητικής φροντίδας και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας αλλά με υψηλότερο σχετικά κόστος.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι χρειάζεται άμεση αντίσταση και συντονισμός της δράσης του αγροτικού, οικολογικού και καταναλωτικού κινήματος, ώστε να αποτραπούν οι συνέπειες της γενετικής ρύπανσης και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας, να αποτραπεί η υιοθέτηση των μεταλλαγμένων και να εφαρμοστεί αποτελεσματική νομοθεσία προστασίας της ευρωπαϊκής γεωργίας και των ευρωπαίων καταναλωτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής