Skip to main content.
05/11/2010

Δημοτική κίνηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ: «με λογισμό και όνειρο..»

•    Για μια ριζοσπαστική απάντηση στην κρίση!

•    Για την άλλη Θεσσαλονίκη που είναι αναγκαία και εφικτή!

Αγαπητοί/ές συμπολίτες και συμπολίτισες,

         Πριν από οχτώ χρόνια, ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης και μέλη κομμάτων – κινήσεων της Ανανεωτικής-Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, εκφράζοντας την «άλλη Θεσσαλονίκη» απέναντι στο συντηρητικό, τοπικιστικό, εθνο-θρησκευτικό της κατεστημένο, που την έριξε στην εσωστρέφεια και τον παρασιτισμό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε τη δημοτική κίνηση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ». Μια Δημοτική Κίνηση ανοιχτή στην κοινωνία, αυτόνομη από τα κόμματα που τη στηρίζουν, με οικολογικό προσανατολισμό και ανθρώπινο πρόσωπο.

         Με έμβλημά μας τη ρήση του Σαίξπηρ «Πόλις είναι οι άνθρωποί της», αλλά και του Αριστοτέλη «Πόλις είναι δομημένη πολιτική», συνδυάσαμε την αδιάλειπτη, δημιουργική μας παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο με την κινηματική δράση για τα καθημερινά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, κερδίζοντας την αναγνώριση αντιπάλων και φίλων.

         Σήμερα,  απαντώντας στα αμείλικτα ερωτήματα και τα μηνύματα της «μετά το ΔΝΤ εποχής» η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» παρέδωσε τη σκυτάλη στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ». Μια παράταξη της «αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής», που τις γραμμές της πυκνώνουν άνθρωποι με κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση, κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, όπως οι  «επιτροπές ακρίβεια-stop» και το κίνημα κατά των διοδίων, συνελεύσεις σε επίπεδο γειτονιάς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που που δεν  εξαντλείται σε αφορισμούς και στο ρόλο της Κασσανδρας, που δεν είναι πολιτικά μονόχνωτη και δεν στηρίζεται σε «ληγμένα» στερεότυπα, αλλά πατώντας στις καλύτερες παραδόσεις και διαχρονικές αξίες της ανθρωπότητας, προσπαθεί να αγκαλιάσει και να κινητοποιήσει όσους /ες  «δεν βολεύονται με λιγότερο ήλιο» και θέλουν μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή-βιώσιμη πόλη.  

           Η δημοτική μας παράταξη είναι ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη που έχει διαφορετική οπτική για τον τρόπο που θα έπρεπε να οργανώνεται και να λειτουργεί η πόλη και θέλει να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση σύγχρονων ριζοσπαστικών λύσεων στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

          Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και υπέρ του συντονισμού δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας που επιδιώκουν μια ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της. Όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο πλαίσιο του δικομματισμού, όπως φιλοδοξεί η προσκείμενη στην κυβέρνηση και στους «χρήσιμους» ηγέτες της «Δημοκρατικής Αριστεράς» παράταξη Μπουτάρη, που διαψεύδοντας ακόμα και τον «πρωθυπουργό του μνημονίου», πασχίζουν να αποδείξουν πως οι μεθαυριανές εκλογές δεν έχουν, εξ αντικειμένου, χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τον άγριο καπιταλισμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

             Η αυτοδιοικητική μάχη είναι επίσης και μια ιδεολογική αναμέτρηση για τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης: από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες της «Δεξιάς του Κυρίου» και τη διαφθορά. Από την άλλη,  μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, «ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο.

           Ένα τέτοιο σχέδιο, πιστεύουμε, συνιστά ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές και κατεστημένες λογικές. Προωθεί ριζοσπαστικές αλλαγές. Αλλάζει νοοτροπίες. Δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις, «εκπαιδεύει» και ενεργοποιεί τους πολίτες να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, προετοιμάζει το έδαφος για ευρύτερες αλλαγές.                 

           Ψηφίζοντας-ενισχύοντας «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» πετυχαίνουμε «μʼ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»: τη ριζική ανατροπή στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί διαφορετικά το μέλλον θα έχει πολύ «ξηρασία»!

Για το συνδυασμό της «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος

ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ