Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/09/2006

Σχετικά με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Αυγούστου

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για άνοδο του πληθωρισμού κατά 3,5% τον Αύγουστο έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα δεν προσφέρονται για κυβερνητικούς καθησυχασμούς. Κατ΄ αρχάς διότι η επίσημη κατά 3,5% αύξηση του τιμάριθμου τον Αύγουστο (παρά τις εκπτώσεις) δεν είναι καθόλου μικρή, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύεται με αρκετά μεγαλύτερες, κατά την ΕΣΥΕ πάντα, αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη, όπως η διατροφή κατά 4,7%, η στέγαση κατά 7,6% κ.λπ. Ακόμα χειρότερα, όμως, ο επίσημος πληθωρισμός δεν αποδίδει την πραγματική και καλπάζουσα ακρίβεια στην αγορά, που τη βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά και η οποία κλιμακώνεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Σεπτέμβρη.

Σήμερα, ακόμη και μ΄ αυτόν τον επίσημο τιμάριθμο, πολύ περισσότερο με την πραγματική ακρίβεια, γίνεται πιο εξόφθαλμος ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής των αυξήσεων της τάξης του 3%, κάτω και απ΄αυτόν τον επίσημο πληθωρισμό αλλά και το απαράδεκτο της συλλογικής Σύμβασης που συνομολόγησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τους χαμηλόμισθους.

Αποτελεί κοινωνική τραγωδία σε μια περίοδο όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων αυξάνουν κατά 50% το α΄ εξάμηνο και η αύξηση του ΑΕΠ τρέχει με ρυθμό 4,1%, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβιώνουν με αυξήσεις ψίχουλα κάτω του πληθωρισμού.

Έχουμε μια κυβέρνηση της ακρίβειας, που, με την σκληρή ταξική πολιτική της, κάνει μήνα το μήνα τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

To Γραφείο Τύπου