Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2005

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος

Η Κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να προχωρήσει σε εσπευσμένη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος. Όπως είναι γνωστό, το χρονικό όριο στην ΕΕ. είναι η 1/11/2006.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη θα καθορίζει την πορεία της Ευρώπης και της χώρας μας για δεκαετίες, είναι απόλυτα αναγκαίες διαδικασίες ουσιαστικού και ισότιμου διαλόγου, που θα εξασφαλίζουν την ανάγκη λαϊκής συμμετοχής και κυριαρχίας, που είναι συνυφασμένες ιστορικά και πολιτικά με κάθε έννοια Συντάγματος.

Οι διαδικασίες «εξπρές» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ακυρώνουν τη λαϊκή συμμετοχή και έχουν βαθύτατο αντιδημοκρατικό χαρακτήρα.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επικύρωση χωρίς να έχει προηγηθεί πλατιά συζήτηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού, χωρίς να ανοίξουν τα ΜΜΕ ουσιαστικές συζητήσεις με ισότιμη έκφραση των διαφορετικών απόψεων.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας συμμετοχής του λαού, θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μας προξενεί κατάπληξη ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει μιλήσει για Δημοψήφισμα, δεν πράττει απολύτως τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση και σιωπηρά συναινεί στις διαδικασίες «εξπρές».

Ταυτόχρονα μας προξενεί κατάπληξη, ότι το ΚΚΕ, παρά την αντίθεσή του με το Ευρωσύνταγμα δεν προτείνει δημοψήφισμα, αφήνοντας έτσι ανοικτό το έδαφος για επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από τη Βουλή, στο πλαίσιο της δικομματικής συναίνεσης..

Ο ΣΥΝ άμεσα και δια του Προέδρου του θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας και τελικά Δημοψηφίσματος.

Ο ΣΥΝ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, για την ανάγκη απόρριψης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης που θεσμοθετεί τον νεοφιλελευθερισμό, ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα και εγκλωβίζει την Ε.Ε. σε ατλαντικές σκοπιμότητες. Χρειάζεται ένα γνήσιο Σύνταγμα των λαών της Ευρώπης που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις τους, για μια Ευρώπη ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, αυτόνομη, φεμινιστική και φιλειρηνική.

Ποιοι φοβούνται την κρίση του λαού με Δημοψήφισμα;

To Γραφείο Τύπου