Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/11/2010

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στο ρ/σ «Ράδιο 9» (Δημήτρη Μπούκα), σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ σε συνέντευξη του στο ρ/σ «Ράδιο 9» (Δημήτρη Μπούκα) σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών ανέφερε τα εξής   ανέφερε τα εξής:

Οι πολίτες με την ψήφο ή την αποχή τους έστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Το βασικό τους μήνυμα προς τις δυνάμεις της Αριστεράς είναι ότι, εάν είχαν συνεργαστεί μεταξύ τους, χωρίς να παραγνωρίσουμε διαφορετικές ιστορικότητες, διαδρομές και απόψεις, θα αναδεικνύονταν σε πρώτη δύναμη στην περιφέρεια της Αττικής και θα δημιουργούσαν σε ολόκληρη τη χώρα δυναμική ευρύτερων συσπειρώσεων και δυνάμεων που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεων της μαχόμενης οικολογίας αλλά και πολλών απʼ όσους/ες επέλεξαν τη στάση της αποχής, του λευκού.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ παίρνοντας υπόψη τα μηνύματα, την αγωνία και τις ελπίδες του κόσμου της Αριστεράς και της εργασίας, θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε ειλικρινείς ενωτικές πρωτοβουλίες προς όλες μα όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

    Πρώτα όμως απ΄ όλα στο κόμμα μου το ΣΥΝ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες και να γίνει αυτοκριτική για λαθεμένες επιλογές και χειρισμούς που μας οδήγησαν σε εκλογική στασιμότητα ή και υποχώρηση σε μία μάλιστα περίοδο κάμψης του δικομματισμού και ανόδου των άλλων αριστερών δυνάμεων. Ο ΣΥΝ μέσα από οργανωμένη νηφάλια και ειλικρινή συζήτηση θα πρέπει να αναπροσανατολίσει την πολιτική του σε μία ενωτική, αλληλέγγυα, ριζοσπαστική κατεύθυνση με βάση και τις συνεδριακές αποφάσεις του.

     Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επίσης να ανασυγκροτηθεί ως μια αποτελεσματική και φερέγγυα αριστερή συμμαχία που να εμπνέει σταθερότητα, εμπιστοσύνη και πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις, μακριά από άγονους ανταγωνισμούς και επιζήμιες αγκυλώσεις.

Το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό «ή ψηφίστε μας και στηρίξτε το μνημόνιο ή εκλογές και χρεοκοπία». Οδήγησαν το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ σε μεγάλη εκλογική μείωση και κυρίως στην Αττική σε εκλογική συντριβή. Ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον λαϊκή νομιμοποίηση για την εφαρμογή του μνημονίου, πόσο μάλλον και νέων σκληρών μέτρων.

Η ΝΔ μπορεί να πλησίασε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αλλά κινείται κι αυτή σε χαμηλά επίπεδα και στην Αττική έχει πέσει στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της.

Η αποχή μπορεί να εκφράζει κυρίως δυσαρέσκεια για το μνημόνιο και τις πολιτικές του δικομματισμού, αλλά δείχνει και δυσαρέσκεια προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αποτυπώνει  την αδυναμία της Αριστεράς στο σύνολο της να δώσει στην οργή αυτών των πολιτών μια θετική ελπιδοφόρα πολιτική διέξοδο.

Ο πολιτικός χάρτης είναι πλέον σε ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα και αναδιαμόρφωση.  Καθήκον όλων των δυνάμεων της Αριστεράς είναι να βρουν ένα κοινό βηματισμό για να βάλουν αποφασιστικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, προς όφελος των εργαζομένων που υποφέρουν από την κρίση και τις κατεδαφιστικές πολιτικές της τροικας και της κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου