Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2010

Συνέντευξη του Νίκου Βούτση, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Να πάμε και στην χθεσινή ΠΓ του ΣΥΝ. Νομίζω ότι υπάρχουν δυο σκέλη. Το θέμα τι γίνεται με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποια θα είναι η στάση ενόψει βʼ γύρου.

Καταρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε σε γενικές γραμμές καλά έως πολύ καλά αποτελέσματα στις περιφέρειες και αυτά μας δίνουν και έναν μέσο όρο πάνω στο ποσοστό που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα χρόνο στις βουλευτικές εκλογές. Το επισημαίνω αυτό, διότι για να είμαστε ειλικρινείς επειδή υπάρχει μεγαλύτερη αποχή σε αριθμό ψήφων υπάρχει μια μείωση. Αλλά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολυκερματισμού που υπήρξε, όχι παντού, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει γίνει η αποχώρηση από τον ΣΥΝ της Ανανεωτική Πτέρυγας και η δημιουργία ενός άλλου κόμματος, της Δημοκρατική Αριστεράς που και αυτό κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή δεν είναι ίδιος ο χώρος μας και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συγκρίσεις σε σχέση με τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ που είχε μέσα του όλες τις δυνάμεις του ΣΥΝ αφορούν διαφορετική υπόσταση κομματική. Και να είμαστε ειλικρινείς και να το λέμε για να ξέρουμε και από ποιο σημείο ξεκινούμε την προσπάθειά μας σήμερα.

-    Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση μέσα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ;

Οπωσδήποτε. Ξεκίνησα λέγοντας γενικά για τις περιφέρειες πανελλαδικά αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για σειρά ζητήματα και θα τα θέσω στην ατζέντα. Το πρώτο ζήτημα είναι η  πολύ μεγάλη αποχή στην περιφέρεια της Αττικής και ιδιαίτερα στο κέντρο και αυτό αφορά και στην αριστερά, σε όλη την αριστερά αλλά ιδιαίτερα στις δικές μας δυνάμεις που για λόγους μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας αναξιοπιστίας και κατακερματισμού του χώρου μας δεν έγινε δυνατό ένας κόσμος να εμπνευστεί και να δώσει τη μάχη με την παρουσία του στην κάλπη.  Αυτό είναι πασιφανές και ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες και θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ και πρέπει  να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για την ενότητα του χώρου της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και για την κοινωνική γείωση κυρίως με το χώρο της ευρύτερης σοσιαλιστικής αριστεράς. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής, που ήταν η μάχη των μαχών, είναι κάτω από τις προσδοκίες μας. Πιστεύαμε ότι, παρά τον κατακερματισμό και παρά του ότι υπήρχαν τρία ψηφοδέλτια εκ των οποίων τα δυο ήταν επικεφαλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το άνοιγμα θα γινόταν έστω στις 3-4 βδομάδες που έγινε θα γινόταν δεκτό με μια μεγαλύτερη ωριμότητα και μεγαλύτερη συναίνεση στο χώρο της αριστεράς και που ενδεχομένως να είχε και διψήφιο νούμερο. Αυτά λέγαμε και με βάση αυτά κρίνουμε ότι το ποσοστό που πήραμε, παρʼ ότι είναι ένα ικανοποιητικό πεδίο για να συνεχιστεί η προσπάθεια, δεν απηχεί τις προσδοκίες που είχαμε ως χώρος. Και αυτό το σημειώνουμε και το σημειώσαμε από την πρώτη στιγμή.  Και το τρίτο ζήτημα είναι αυτό που ανακύπτει για το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει κοινή δράση. Δηλαδή χαιρετίζω ότι από την πλευρά πχ των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπαν ότι μπορεί να έχουμε πολύ διαφορετικές ή αρκετά διαφορετικές στρατηγικές αλλά στο ζήτημα της κοινής δράσης είμαστε ανοιχτοί όπως ήμασταν ανοιχτοί και εμείς από την πλευρά μας, ως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολλά χρόνια ώστε να μπορεί να συμπαρατάσσεται ο κόσμος στο δρόμο ή σε μεγάλες πρωτοβουλίες για να αντισταθούμε στη λαίλαπα του μνημονίου. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα και θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε  και ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με όσες δυνάμεις είναι στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού σχεδίου.

-    Μέλη της ΠΓ κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα ασκούν υψηλότερους τόνους κριτικής για επιλογές της ηγεσίας με αφορμή προφανώς και τα ποσοστά που σε κάποιες περιπτώσεις απέχουν από τις προσδοκίες.

Θεωρώ ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε σʼ αυτή τη φάση και νομίζω σωστά πήραμε την ευθύνη και το ρίσκο διότι αριστερά χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει, ήταν να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να ανοίξουμε ένα δρόμο για να υπάρξει και ρωγμή στο κυβερνών κόμμα. Πανευρωπαϊκά και συνθήκες κρίσης ποτέ δεν έχουν γίνει αλλαγές αν δεν υπάρξουν ρωγμές, μετατοπίσεις και διασπάσεις στα κυρίαρχα μπλοκ. Από εκεί και πέρα, το να έχουμε ως μόνο μέλημα αυτό της ενότητας του χώρου μας χωρίς όμως να βλέπουμε την προτεραιότητα που έχει σʼ αυτή την ιστορική φάση να διαμορφωθεί αυτό το ρήγμα, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Άλλωστε αυτή τη συζήτηση την είχαμε κάνει και προεκλογικά με τους συντρόφους, την κάνουμε και μετεκλογικά σʼ ένα δημιουργικό πεδίο. Και εγώ που είμαι αυτής της άποψης του πολιτικού ρήγματος στο χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς σας λέω ευθέως ότι και εμείς πήραμε τα δικά μας διδάγματα. Δηλαδή πχ. θα πρέπει και θα έπρεπε πιο έγκαιρα να είχαμε διασφαλίσει μια μεγαλύτερη συναίνεση και ενότητα μέσα στον δικό μας χώρο, διότι πάνω σʼ αυτό έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Αλίμονο αν όλοι δεν βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Το θέμα είναι να μην φύγουμε από αυτή την γραμμή, να μην πάμε δηλαδή σε μια γραμμή διαμόρφωσης ενός σκληρού αντικαπιταλιστικού πόλου της παραδοσιακής αλλά και της πιο σύγχρονης αριστεράς που θα μας έβγαζε εντελώς έξω από τις εξελίξεις ανεξάρτητα από ένα συγκυριακό ή πιο μόνιμο ποσοστό που θα είχαμε στον εκλογικό χάρτη. Αυτό είναι το διακύβευμα και εκεί σίγουρα θα συζητήσουμε με τους συντρόφους, όχι μόνο του ΣΥΝ αλλά όλης της αριστεράς, στο προσεχές διάστημα.

-    Ποια είναι η δική σας προτροπή προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει βʼ γύρου αυτοδιοικητικών εκλογών; Και ένα σχόλιο για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι κύκλοι από το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν αναβίωση του βρώμικου ʼ89.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο και πιστεύω ότι αυτό δείχνει πανικό. Προφανώς ξέρουν πράγματα ή αναλύουν πράγματα που έχουν σχέση με την αποχή που και εμείς τα αναλύουμε και που είναι πολύ πέραν του ποσοστού του Σγουρού ή του Καμίνη. Δείχνει έναν πανικό και μια επιστροφή σε ξινισμένα σταφύλια τέτοιων αναφορών. Δεν μπαίνω καν σʼ αυτή τη συζήτηση που σε συνθήκες μνημονίου, τρόικας και απίστευτης μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ να υπάρχει η επίκληση ενός μπλοκ δημοκρατικών δυνάμεων που θα έπρεπε να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Αυτά είναι ανοησίες και είναι εντελώς εκτός ιστορικού πλαισίου της πολιτικής φάσης που διανύουμε και μʼ αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι απόλυτα ισορροπημένη και σωστά αριστερή άποψη και το είπαν και οι παρατάξει στις οποίες συμμετέχουμε και η ΠΓ του κόμματός μας, ότι δηλαδή εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο της αριστεράς, στην κρίση και την μνήμη του αλλά και στα πολιτικά διακυβεύματα αυτής της φάση και της στρατηγικής τους κόμματός μας, ότι θα πράξουν κατά το δοκούν την Κυριακή στην κάλπη. Δεν είμαστε αυτοί που θα σηκώσουμε τη σημαία, να βάλουμε μπλόκα μπροστά στα τμήματα για να αποτρέψουμε τον κόσμο πάει να ψηφίσει. Και θεωρώ ότι δεν θα ήταν από την πλευρά μας μια υπεύθυνη στάση, αντίθετα είναι πιο υπεύθυνο να πούμε σε κάθε αριστερό να σκεφτεί, να δει με βάση τα κριτήρια που ψήφισε στον πρώτο γύρο και ή μην ψηφίσετε ή τηρείστε αυτά τα κριτήρια.

Το πολιτικό σκηνικό έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει και θα αλλάξει σε πολύ γρήγορους πολιτικούς χρόνους. Είναι ανεξάρτητο από τα ποσοστά των κομμάτων, έχει πολύ μεγάλη σχέση με το ποσοστό της αποχής και το καζάνι που βράζει και το έχουν καταλάβει σʼ όλους τους χώρους και θα έχουμε εξελίξεις από την Κυριακή και ύστερα. Γιʼ αυτό η δική μας αριστερά θα πρέπει, με φροντίδα για τον κόσμο μας και με αλλαγές όπου χρειαστεί σε ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής, έγκαιρα να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της. 

To Γραφείο Τύπου