Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/11/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και την αστοχία εσόδων και δαπανών του Προϋπολογισμού 2010

Οι πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση στον Tύπο, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2009 έφθασε στο 15,4% του ΑΕΠ, έναντι του 13,6% που υπολογιζόταν όταν διαμορφώθηκε το περίφημο Μνημόνιο, αλλά και η οφθαλμοφανής μεθόδευση να ανακοινωθεί η νέα «εκτίμηση» για το έλλειμμα 2009 με καθυστέρηση πάνω από 10 ολόκληρων μηνών και μάλιστα αμέσως μετά τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, κάνουν φανερές τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετων οδυνηρών μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και σε όφελος όσων απομυζούν το λαϊκό μόχθο: Tου κεφαλαίου και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, η διάλυση της κοινωνικής προστασίας και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους βυθίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας στην ανέχεια, μεταφέροντας πλούτο σε λίγα χέρια. Ταυτόχρονα, καθιστούν όλο και δυσχερέστερη την επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού, κυρίως διότι καταρρέει το σκέλος των δημόσιων εσόδων. Όμως, πρώτος στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά η διαιώνιση της ανάλγητης ταξικής πολιτικής αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εχόντων και κατεχόντων. Σχεδιάζει λοιπόν περαιτέρω «περικοπές μισθολογικών δαπανών», ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που έχει εναπομείνει, αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να συνεχίσει τις πολιτικές αυτές, όπως έδειξαν άλλωστε τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών.

Με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

To Γραφείο Τύπου