Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/03/2003

Μήνυμα του Συνασπισμού για την 8 Μαρτίου 2003

Η φετινή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, χρωματίζεται από την αντιπολεμική και φιλειρηνική δραστηριότητα των γυναικών, την κινητοποίηση των πολιτών κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου ενάντια στο Ιράκ.

Αντιτασσόμαστε στα σχέδια αυτά διότι:

1. Ο πόλεμος είναι η πλήρης η πιο μαζική τρομοκρατία, αφού στρέφεται κατά της ζωής και του περιβάλλοντος

2. Το 95% των θυμάτων του σύγχρονου πολέμου αφορά άμαχο πληθυσμό (κυρίως γυναίκες και παιδιά)

3. Ο πόλεμος είναι η πλήρης άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος

4. Μόνο στην ειρήνη έχει νόημα ο αγώνας κατά των διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου. Στον πόλεμο καμία συζήτηση για βελτίωση του στάτους των γυναικών δεν χωρεί

5. Η φτώχεια, η βία, η σεξουαλική εκμετάλλευση και δουλεία, η βίαιη μετανάστευση χαρακτηρίζουν τις ένοπλες συγκρούσεις

6. Ο πόλεμος συνοδεύεται από την έξαρση του μιλιταρισμού, του εθνικισμού και της πατριαρχίας, που βρίσκονται στον αντίποδα της αυτοδιάθεσης των γυναικών

7. Συνοδεύεται από αλόγιστο κυνήγι των εξοπλισμών, όταν το ένα δέκατο της παγκόσμιας ετήσιας δαπάνης για όπλα (περ. 80 δις δολ) θα αρκούσε για την εξάλειψη της πλανητικής φτώχειας.

8. Το ανελεύθερο καθεστώς Σαντάμ και η θέση των γυναικών στο Ιράκ δεν αποτελούν νομιμοποιητική βάση του πολέμου. Αλλωστε, το όραμα Μπούς για το μετά-Σαντάμ Ιράκ δεν υπόσχεται στις γυναίκες κάτι καλύτερο από το υπερσυντηρητικό δόγμα της αμερικανικής ακροδεξιάς «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

9. Ηδη ο πληθυσμός του Ιράκ (και ιδίως τα παιδιά) καθημαγμένος από τις πολυετείς διεθνείς κυρώσεις και τη συμπεριφορά του καθεστώτος, δεν είναι δυνατόν να υποστεί νέα γενοκτονία

10.Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελεί μέσον επίλυσης των διαφορών, τρόπο άσκησης της πολιτικής στον 21ο αιώνα

Χαιρετίζουμε τις αντιπολεμικές δραστηριότητες των γυναικών στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο.

Θεωρούμε τον αγώνα τους για την ισότητα αναπόσπαστο μέρος του αγώνα κατά του μιλιταρισμού, του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού, αναπόσπαστο μέρος προόδου!

Καλούμε τον ΟΗΕ να ενεργοποιήσει στο έπακρο τις εγγενείς του δυνατότητες, προκειμένου η ιρακινή κρίση να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα.

To Γραφείο Τύπου