Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/11/2010

Ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Ηρ.Διώτη: Φόβοι για συγχώνευση/κατάργηση των τμημάτων του παραρτήματος Τρικάλων του ΤΕΙ Λάρισας

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Οικονομικών

Η λήξη και μη ανανέωση των συμβάσεων των τριών υπαλλήλων του διοικητικού προσωπικού των δύο τμημάτων του Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Λάρισας που εδρεύουν στα Τρίκαλα, καθώς και η μη πρόσληψη αντικαταστατών τους, οδήγησαν σε ένα ιδιότυπο “λουκέτο” στα τμήματα, αφού ο Σπουδαστικός Σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος Τρικάλων.

Το λουκέτο αφορά στα τμήματα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων (έναρξη λειτουργίας ακαδ. έτος 2005-2006) και στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων (λειτούργησε πέρυσι για πρώτη φορά), τα οποία, λόγω προχειρότητας στο σχεδιασμό, στεγάζονταν έως σήμερα σε πρώην λύκειο (πολυκλαδικό) των Τρικάλων, ενώ η βιάση στην ίδρυσή τους έχει ως αποτέλεσμα να είναι απογυμνωμένα από υποδομές, εργαστήρια κ.ο.κ.

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος έκρινε, κατόπιν συνέλευσής του, ότι η μη λειτουργία των γραμματειών των τμημάτων, που μεταφράζεται σε αδυναμία χορήγησης στους φοιτητές όλων των απαραιτήτων εγγράφων (βεβαιώσεις σπουδών, κάρτες σίτισης, πάσο, αναλυτικές βαθμολογίες κ.α.), αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Ως εκ τούτου, έλαβαν την απόφαση να αναστείλουν τη λειτουργία του τμήματος, έχοντας τη συμπαράσταση του μόνιμου και έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και της πλειοψηφία των αρχών της πόλης και του νομού.

Συνάμα, όμως, εκφράζονται φόβοι, τόσο από τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ, όσο και από τις τοπικές αρχές, ότι τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, σκόπιμα δεν έχουν προχωρήσει σε έγκριση των απαραίτητων πόρων του ΤΕΙ Λάρισας, με στόχο το ΥπΠΔΒΜΘ να προχωρήσει στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που αναμένεται να καταθέσει, στη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων του, καθώς και τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ σε όλη την χώρα. Ανάλογες ανησυχίες για επικείμενη συγχώνευση/κατάργηση τμημάτων έχει εκφραστεί και από το παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ/Λ.

Επειδή με απόλυτη ευθύνη των δύο υπουργείων, 800 σήμερα φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας που εδράζουν στα Τρίκαλα έχουν βρεθεί μετέωροι.

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:

1.    Θα προχωρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία στην έγκριση και νόμιμη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων του ΤΕΙ Λάρισας για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού;

2.    Ποιες είναι οι προθέσεις της υπουργού ΠΔΒΜΘ σχετικά με το ΤΕΙ Λάρισας; Επιβεβαιώνει τα σενάρια συγχώνευσης ή και κατάργησης τμημάτων του και ειδικά σε αυτά που εδρεύουν στα παραρτήματα Τρικάλων και Καρδίτσας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη