Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/03/2003

Για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη για το Κυπριακό

Η αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης απομάκρυνε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και κατά συνέπεια την ένταξη ολόκληρου του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χάθηκε μια ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κράτησε εποικοδομητικό ρόλο, δεχόμενη να διαπραγματευτεί στη βάση του σχεδίου Ανάν και κράτησε θετική στάση μέχρι τέλους.

Η ευθύνη αυτής της αποτυχίας βαραίνει τον Ντενκτάς που παραμένει αδιάλλακτος και την Τουρκία που δεν συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης. Η στάση τους είναι σε αναντιστοιχία με το αίσθημα των Τουρκοκυπρίων που διαδήλωσαν επανειλημμένα την θέλησή τους να συμβιώσουν με τους Ελληνοκύπριους στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου. Η ευθύνη αυτή πρέπει να καταγραφεί στα κείμενα του ΟΗΕ και της Ε.Ε, για να διασφαλιστούν πλήρως και οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί ότι η Κυπριακή, η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια λύσης λειτουργικής όπου θα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο και θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρέπει να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπου οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πρέπει να θεωρούνται ισότιμοι πολίτες και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους και να μείνει ανοιχτή η δυναμική της λύσης.

Είναι φανερό ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνδέεται με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία να εξευρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

To Γραφείο Τύπου