Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/11/2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικα.

Όσοι δε επέλεξαν να απέχουν, έστειλαν με στρεβλό τρόπο ένα εξίσου σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας που μας αφορά όλους, για διαφορετικούς λόγους.

Δυστυχώς από το ίδιο βράδυ των εκλογών, η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός της χώρας έδειξαν να μην κατανοούν τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής.

Όλη την εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ίδιας έπαρσης και αλαζονείας από  κυβερνητικά στελέχη, που δεν δίστασαν να λένε, εντός και εκτός Ελλάδας, πως δικαιώθηκε η πολιτική τους και ότι η κοινωνία στηρίζει την πολιτική τους.

Σήμερα οι δυο φθαρμένες πολιτικές δυνάμεις που εναλλάχθηκαν στην εξουσία από την μεταπολίτευση ως σήμερα ερίζουν για το ποιος επικρατεί. Αποκρύπτουν όμως μια κραυγαλέα λεπτομέρεια : 

Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες με ψηφοδέλτια που με το ζόρι συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος.

Κερδίζουν δήμους και περιφέρειες μόνο και μόνο επειδή οι δυνάμεις της αριστεράς παρουσιάζονται κατακερματισμένες.

Σε πείσμα, όμως, αυτής της στενάχωρης πραγματικότητας υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις σε πάνω από δέκα δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ αριστερούς και προοδευτικούς δημάρχους που σήμερα εκλέγονται κόντρα στις δυνάμεις των δύο κομμάτων εξουσίας.

 Στην Πάτρα, στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία, στην Ελευσίνα, στη Δραπετσώνα και αλλού.

Σε αυτούς τους δήμους κερδήθηκε μια πρώτη μάχη και από αύριο θα δοθούν πολλές ακόμα, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τη λαϊκή συμμετοχή, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, θα είναι δύσκολη και ανηφορική, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κοινωνία συνολικά.

Η χρεοκοπία του μνημονίου θα φέρει νέα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία. 

Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια πολιτική συντριπτικά μειοψηφική στη κοινωνία καθώς και η προεκλογική επιλογή της να μετατρέψει τις δικές της ανασφάλειες σε εκβιασμούς και υπαρξιακούς φόβους για την κοινωνία, δημιουργούν συνθήκες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα.   

Για μας είναι φανερό πως μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο, πολιτικών ανακατατάξεων, στο βάθος της οποίας βρίσκονται νέες εθνικές εκλογές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα βαδίζει  με γοργό ρυθμό προς μια ολική κοινωνική κρίση.

Χρέος των δυνάμεων της αριστεράς να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα επιμείνουμε στη στρατηγική της ενότητας της αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας.

Θα επιμείνουμε σε ενωτικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης και διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της τρόικα και στο μνημόνιο που βυθίζει την κοινωνία και την οδηγεί στη χρεοκοπία.

Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει στη νέα καταιγίδα και τους αριστερούς πολίτες σε εκλογική ετοιμότητα.

Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπίπτουν με την παρουσία της τρόικα στη χώρα μας.

Ας είναι οι ενωτικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας μια αχτίδα φωτός στο βαθύ τούνελ που διανύουμε.

To Γραφείο Τύπου